Öne Çıkanlar diyarbakır azerbaycan istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu Funda Arar milli güvenlik kurulu çukurova belediye başkanı soner çetin

"Ürettiğinden Kazanamayan Çiftçi Borcunu Nasıl Ödeyecek?”

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, borçlarını ödeyemeyen çiftçilere Sulama Birlikleri'nce gönderilen 'icra' uyarısına tepki gösterdi. Üretim maliyetlerinin sürekli arttığını ancak ürünlerin para etmediğini belirten Barut, "Üstelik sel, dolu ve aşırı yağış gibi felaketler nedeniyle mağdur olan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek. Üreticilerin sorunlarına çözüm üretmekle görevli Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevini yapmaya çağırıyoruz" dedi.


"ÜRETTİĞİNDEN KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ NASIL BORÇ ÖDEYECEK?"

Adana'da bazı Sulama Birlikleri tarafından çiftçilerin cep telefonlarına, "Birliğe olan yükümlülükleri zamanında yerine getirmeyen su kullanıcılarına ilgili mevzuat gereği sulama ücreti normal ücretin 2 katı olarak tahakkuk ettirilecek ve haklarında icra takibi başlatılacaktır. Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için vadesi geçmiş borcu olan çiftçilerimizin borçlarını 15 gün içinde odemelerı rica olunur" şeklinde mesaj gönderildi. Çiftçilerin üretim maliyetleri altında ezildiğini, ürünlerin maliyet fiyatlarının altında satıldığını ve para kazanamayan üreticilerin borçlarını ödeyemediği gibi geçinemez hale geldiğini anlatan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Ürettiğinden kazanamayan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek?" diye sordu.


BAKANI GÖREVE ÇAĞIRDI
Çukurova Bölgesi'ndeki çiftçilerin bu yıl aşırı yağış, sel ve don gibi afetlerle ayrı bir mağduriyet yaşadığını ancak sorunlarına çözüm üretilmediğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarımsal üretim maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde artarken, çiftçinin binbir güçlükle ürettiği ürünler para etmezken, sürekli zarar eden çiftçilerimiz tarımsal üretimden uzaklaşırken, ayrıca don, sel, su taşkını ve su baskınları nedeniyle zor günler geçiren üreticiler borçlarını ödeyemez elbette. Çiftçilerin sorunlarına çözüm üretmek yerine onlara icra tehdidinde bulunulmasını anlayamıyoruz. Ülkemizi tarımda net ithalatçı hale getiren politikaları, hasat dönemi yaklaşırken çiftçimizi düşünmeden ayçiçeği, mısır, buğday, pamuk ithal ederek tarımsal üretime darbe vurulmasını kabul etmiyoruz. Afet nedeniyle zararları karşılanmayan çiftçilerimizden borçlarını ödemelerini istemek yerine, borçlarını ödeyebilmeleri için çiftçilere destek olmasını istiyoruz. Maliyet fiyatlarının altında ürün taban fiyatı açıklayanları, aradaki farkı çiftçiye destek primi olarak ödemeye çağırıyoruz. En başta da tarımsal üretim ve üreticilerin sorunlarına çözüm üretmekle görevli Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevini yapmaya çağırıyoruz. Unutulmasın ki çiftçi üretmezse, ülke ekonomisinin çarkı durur. İnsanlarımızı açlık ve sefalete düşürmeyin, üreticileri üretimden kaçırmak yerine destekleyin." dedi. 

Anahtar Kelimeler:
AdanaAyhan Barut
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ben ben almamış musluğu ben Akif musluğu 3 yıl önce

????????