Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul çin türkiye 17 Mart 2024 Pazar Gündemi gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

Yeneroğlu: “Mükerrer Oy Kullanıldığı İddiaları Asılsızdır”

Bir seçmenin hem Belçika'da hem de İzmir'de oy kullandığı iddialarıyla ilgili açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu "SEÇSİS’e göre bir sandıkta oyunu kullanan kişinin bilgileri anında kayıtlara düşmekte ve böylece bırakın başka bir ülkede saniyeler sonra yan taraftaki sandıkta dahi oy kullanması mümkün olmamaktadır. Zaten böyle bir suistimale asla müsaade edilmez." dedi.

Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti: 


“Bir seçmenin dün sosyal medyada paylaştığı bir fotoğrafın ardından maalesef Belçika’da ve İzmir’de mükerrer oy kullanıldığına dair gerçeği yansıtmayan haberler yer almıştır.

"Seçmenin Belçika’da değil sadece İzmir’de oy kullandığı açıkça görülmektedir"
Belçika’daki bir vatandaşımız, 15 Haziran tarihinde Brüksel Konsolosluk Bölgesi seçim mahalline oy kullanmaya giden bir grup arkadaşına eşlik etmiştir. Bu vatandaşımız oyunu kullanan bir arkadaşı zarfını sandığa atmadan önce bir hatıra fotoğrafı istediğini belirterek sandık başkanının gözetimi altında fotoğraf çektirmiş, oy kullanmamıştır. Aynı vatandaşımız oyunu birkaç gün sonra Türkiye’ye geldiğinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda oyunu kullanmıştır. Vatandaşımızın sosyal medya hesabında kendince şaka yapmak maksadıyla fotoğrafını paylaşması üzerine medyada asılsız iddialar ortaya çıkmıştır.


Söz konusu hususun ardından Brüksel Başkonsolosluk yetkililerimiz ve sandık görevlileri ile görüşerek detaylı bilgi aldık. Seçim Bilişim Sistemine göre  (SEÇSİS) şüpheye yer vermeyecek şekilde seçmenin Belçika’da değil sadece İzmir’de oy kullandığı açıkça görülmektedir.


Şunu belirtmek gerekir ki; oy kullanan seçmenlerin kayıtları hem bilgisayar sisteminden, hem sandık görevlilerinin elindeki listelerden, hem de sandıklar kapandıktan sonra gün sonunda zarflar sayılarak kontrol edilmektedir. Bu 3’lü kontrol mekanizmasına göre tüm sayılar birbirini tutmaktadır. Yani bilgisayar kayıtları, listeler ve sandıktan çıkan rakamlar birbirine eşittir. Şayet bu kişi Brüksel’de de oy kullanmış olsaydı ilgili sandıkta 1 oyun fazladan çıkması ve bunun üzerine sandık görevlilerinin tutanak tutması gerekmekteydi. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir.  Zaten SEÇSİS’e göre bir sandıkta oyunu kullanan kişinin bilgileri anında kayıtlara düşmekte ve böylece bırakın başka bir ülkede saniyeler sonra yan taraftaki sandıkta dahi oy kullanması mümkün olmamaktadır. Öte yandan olayın ardından medyada gözaltına alınan kişinin yalnızca mükerrer oy kullandığı iddiasıyla tutuklandığı aksettirilmiştir. Şahıs hakkındaki tahkikat devam etmektedir. Kesinlikle mükerrer oy kullanılmadığı gibi kamuoyunu yanıltıcı ve yanlış anlaşılmalara müsait açıklamalarda bulunmak da doğru değildir. İlgili kurumlar en kısa sürede konuyla ilgili gerekli açıklamaları mutlaka yapacak ve konuyu açığa kavuşturacaktır.

"Aslolan SEÇSİS verileridir"
Yurt dışında oy kullanma işlemlerinin başladığı 7 Haziran tarihinden işlemlerin sona erdiği güne dek çalışmalar tüm güvenlik önlemleri alınarak büyük bir hassasiyet ve titizlikle yürütülmüştür. Fotoğraf çektirmek mükerrer oy karinesi değildir. Aslolan SEÇSİS verileridir. Böyle bir suistimale asla fırsat verilmez.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.