Öne Çıkanlar terörist cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs vakıfbank merkez bankası abd esnaf TarımÜFE 10 Kasım amerika bahçeli tsk

Yıldırım’dan Barzani’ye: Yanlış Hesap Bağdat’a Gitmeden Döndü

Başbakan Binali Yıldırım, Mesud Barzani’ye “Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin? Yanlış hesap Bağdat’ta dönerler derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu” dedi.

Başbakan Yıldırım, İzmir’de Ege Ekonomik Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Yıldırım, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin, referandum öncesi şartlara dönüleceğini açıklaması üzerine “Peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin. Yanlış hesap Bağdat’ta dönerler derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu” dedi.

“Karar Bizim Değil Avrupa Birliği’nindir”

Yıldırım, Avrupa Birliği’nin Türkiye'nin 50 yıllık hedefi ve beklentisi olduğunu ve Türkiye’nin birliğe tam üyelik konusunda kararlığını sürdüğünü belirterek şunları kaydetti:

“Ancak son bir iki yılda yaşanan gerginlikler sonrası ilişkilerimizin arzu etmediğimiz bir düzeyde olduğunu biliyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu kabul ediyoruz. Bizim Avrupa’dan beklediğimiz şudur: özellikle Leipzig'den sonra gelecek vizyonunu gözden geçirmesi lazım. Türkiye'nin de içinde olduğu genişleyen bir Avrupa mı düşünüyor yoksa kendi sınırlarını yüksek duvarlarla kapatmış bir Avrupa kulübüne mi dönüşmek istiyor.  Bu kararı Avrupa verecek. Biz buradayız. Avrupa Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, Avrupa ile kesilen müzakerelerin tekrar başlaması konusunda karar bizim değil, Avrupa Birliği'nindir."

“3. Çeyrek Büyümesi Çift Haneli Olursa Şaşırmayın"

Türkiye'nin 2018'inin 2017'den daha iyi olacağına dikkat çeken Yıldırım, “Enflasyon tek haneli olmaya devam edecek, büyüme hedefimiz en az yüzde 5,5. Bakın bu yılın 3. çeyrek büyümesi çift haneli olursa şaşırmayın, hiç şaşırmayın. Yılsonu büyüme yüzde 7 olursa yine şaşırmayın" dedi.

“Uluslararası Kuruluşlar Türkiye’nin Büyüme Tahminlerinde Sınıfta Kaldı”

Yıldırım, 2017’den itibaren ihracat seferberliği başlatıldığını Eximbank’ın sermayesinin 3 milyardan 10 milyara çıkarıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Bunun anlamı şu ihracatçı sayısı artacak, ihracat miktarımız artacak. Sonuçlarını gördük mü gördük. Nasıl oldu 153.3 milyar dolar belirlemiştik bu gidişle bunun üzerinde gerçekleşecek belki 156’yı da geçecek. Ortalama büyüme yüzde 8-10 dilimler halinde baktığımız zaman yüzde 14-15’e varan ihracatta büyüme gözlüyoruz. Uluslararası kuruluşlar bir kez daha Türkiye’nin büyüme tahminlerinde sınıfta kaldılar, tutturamadılar. Ama hükümet olarak biz de tutturamadık ihracat hedefimiz yüzde 53’tü, yüzde 57 ile kapatacağız. Varsın bu yöndeki yanılmalar olsun. Aşağı doğru olunca iyi değil de yukarıya doğru yanılmadan bir zarar gelmez. Yılın ilk dokuz ayında yüzde 10.6 ihracatta ortalama artışımız var. Ekim ayı rakamları da daha iyi gözükecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.