Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Ziraat Mühendisleri Odası Tarım Bakanlığı’na Sorular Yöneltti

Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 12 Mayıs 2015 tarihli açıklamasına yönelik Bakanlığa sorular yöneltti. Ziraat Mühendisleri Odası, “Genç çiftçileri AB‘de olduğu gibi ayrıca desteklemek, küçük çiftçiye ve aile tarımına sahip çıkmak varken yabancı yatırımcılara tarım arazilerimizi kiralamak mı tarımsal üretimimizin önünü açacaktır?” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın açıklamasında zaman zaman tarım arazilerinin işlenmediği, terk edildiğinin muhalefet tarafından dile getirildiği, Türkiye‘de işlenmeyen bir tarım arazisi bulunmadığı yönünde ifade kullanıldığını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası, yazılı açıklama yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası, şunları ifade etti:
“Tarımsal desteklerden yararlanabilmek amacıyla ÇKS‘ye kayıtlı çiftçi sayısı son 12 yılda 2,8 milyondan 2,2 milyona gerilemiş, 600 bin çiftçi üretimden kopmuştur. Çiftçimizin üretimden neden koptuğu, kırsal alanı neden boşalttığının analizlerini yapmadan, bos arazilerin kiraya verilerek üretimin önünün açılacağı düşüncesi gerçeği ifade etmemektedir. AB bütçesinin %45 ile %55‘ini tarımsal desteklere ayırırken Maliye Bakanlığı verilerine göre ülkemizde bu oranın %2 olması normal midir?”

“Günübirlik Politikalar Çiftçiyi Tarlasının Dışına İtmiştir”

Yabancı yatırımcılara tarım arazilerini kiralamanın tarımsal üretimin önünü açacağı konusunun sorgulandığı açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
“Çok parçalı arazi yapısını toplulaştırarak hızlıca bütünleştirmek, sulamaya açabileceğimiz arazileri bir an önce su ile buluşturmak, çiftçiyi örgütlülük konusunda eğitmek, örgütlerinin çiftçinin lehine çalışmasın sağlamak ve denetlemek, ürünün pazarlanması ve girdilerin temini noktasında kolaylıklar sağlamak, genç çiftçileri AB‘de olduğu gibi ayrıca desteklemek, küçük çiftçiye ve aile tarımına sahip çıkmak varken yabancı yatırımcılara tarım arazilerimizi kiralamak mı tarımsal üretimimizin önünü açacaktır?
Kolaycı ve günübirlik politikalar tarımımızı bugünkü durumuna geriletmiş, çiftçiyi tarlasının dışına itmiştir. Diğer yandan artan nüfus ve iklim değişikliği çerçevesinde gıdanın önemi giderek daha ön plana çıkmaktadır. Bu çerçevede uygulanacak politikalar küçük çiftçiyi tarlasından uzaklaştırarak boşalan arazileri kiraya vermek değil, çiftçinin tarlasına sahip çıkmasını sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.