Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır Ayyuka eNBE akbank türkiye terörist

Açıkta Satılan Bu Malzemelerle Aşure Yapmayın!

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, aşure ayının yaklaşması nedeniyle tüketicileri aşure hazırlarken kullanacakları kuruyemişler, kuru meyveler ve bakliyatları seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Saner, tüketicilere “Açıkta satılan kuruyemiş ve bakliyatlarla hazırlayacağınız aşure ile sağlığınızı ve ağız tadınızı bozmamak için resmi kontollerden geçmiş ve hijyen kurallarına uygun paketli ürünleri tercih edin” uyarısında bulundu.

Paketli değil açıkta satılan ürünler sağlıksızdır!

Aşure ayına girdik, bu ayda kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyat satışları artış gösteriyor. Ancak tüketiciler, tazelik ya da organik algısı nedeniyle açıkta satılan ürünlere yöneliyor. Oysa ki açıkta satılan bu kategorideki ürünler, uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza edilmemiş ise üzerinde çoğunlukla gözle görülmeyen bir küflenme oluşuyor ve bu küf, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir numaralı kanserojen olarak belirlediği aflatoksin zehrini üretiyor…

Aşurelik alırken paketli ürünleri tercih edin

Saner, birbirinden lezzetli kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyatların biraraya gelerek lezzetli bir tat oluşturduğu aşurenin malzemelerini seçerken bakanlık kayıtlı, nerede üretildiği belli, hijyenik koşullarda saklanmış ve el değmeden paketlenmiş, üzerinde son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi yer alan paketli ürünlerin tercih edilmesi konusunda tüketicileri uyardı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça Kaya da uyardı

Samim Saner’in uyarılarına dikkat çeken iç hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça Kaya’da özellikle kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyatların besleyiciliklerinden faydalanmak adına hijyenik ve taze ürünler tüketmek gerektiğini vurguladı. Kaya, tazelik konusunda doğru bilinen yanlışlara değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Açıkta satılan hiçbir ürünün son kullanma tarihi yok. Bu ürün ne zaman hasat edildi ne zamandır piyasada dolaşıyor, piyasada dolaşırken nasıl koşullarda muhafaza edildi, ürüne sizden önce kaç kişi dokundu, yere düştü üzerine küflendi ve geri mi konuldu, saklama koşulları uygun muydu, böcekler ya da farklı haşereler temas etti mi; bunların hiçbiri ile ilgili bilgi sahibi değilseniz lütfen o ürünü satın almayın.

Uzman İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan sağlıklı ve lezzetli aşure tarifi:

1 su bardağı aşurelik buğday, ½ çay bardağı kurufasulye ve nohut, 7-8 tane k güneşte kurutulmuş kayısı, 6-7 tane sarı kuru kayısı, 4 tane kuru incir, ½ çay bardağı kuru üzüm, 1,5 çay bardağı çam balı, , 6-7 tane karanfil, 1 su bardağı süt, 1 tane kırmızı elma. Üzerini süslemek için; ½ çay bardağı kırmızınar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tarçın, 1 yemek kaşığı kuş üzümü.

Yapılışı: bütün malzemeler ayrı ayrı az suyla haşlanır, haşlama suları dökülmeden malzemeler yumuşayınca birbirine karıştırılır ve biraz daha pişirilir, piştikten sonra süt, bal ve elma eklenir, 1 taşım daha pişirilir. Kaselere koyduktan sonra üzerine nar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi ve tarçınla süsleyerek servis edilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.