Alzheimer’dan Korunmaya Yardımcı Besinler

Hastane Derindere Nöroloji Uzmanı Dr. Keriman Oğuz günümüzde erken yaş döneminde de görülmeye başlayan ve kesin bir tedavisi olmayan Alzheimer’dan korunmak için hayatınıza dahil etmeniz gereken besinleri açıkladı
 
Baharatlara sofranızda yer açın!
Uzman doktor yaptığı açıklamada tarçın, zerdeçal, kimyon, köri gibi baharatlar obezite, kalp rahatsızlığı, diyabet ve hipertansiyon gibi beyninizin yaşlanmasına neden olan hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtirken  ayrıca yapılan çalışmalar, baharatların, beyinde oluşan plakları parçalamaya ve bellek zayıflığına neden olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
 
Kabak çekirdeği tüketin!
Uzman doktor “Çinko, kolin gibi yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin olduğundan Alzheimer risk faktörlerini azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca, badem, kaju, ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler Omega-3, Omega-6, E vitamini, folat, vitamin B6 ve magnezyum içerir. Omega 3 içeren besinleri düzenli olarak tüketen kişilerde demans görülme riskinin % 26 daha düşük olduğu yapılan araştırmalarla görülmüştür. ”dedi.
 
Her gün kahve için!
Alzheimer hastalığının nedenlerinden biri de beyinde anormal amiloid beta (Aß) protein plaklarının birikmesi olduğunu söyleyen Oğuz yapılan araştırmalar sonucunda kahvenin beta amiloid protein düzeyini %50 oranında azaltabileceği sonucuna varıldığını söyledi.
 
Sebze ağırlıklı beslenin. Beslenmenize yeşil yapraklı sebzeleri ekleyin.
Lahana, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, Brüksel lahanası gibi folat içeren yeşil sebzeler, homo-sistein içerdiğini ve bu homosistein bilişsel bozuklukla bağlantılı bir aminoasit olduğunu söyleyen Oğuz. “Pişirilmeden tüketilebilen kabak, kuşkonmaz, domates, havuç, pancar gibi sebzeler besin değerlerini koruyarak beyin aktivitesi için önemli olan A vitamini, folik asit ve demirin alınmasına yardımcı olurlar” dedi.
 
Antioksidan meyveler her zaman hayatınızda olmalı!
Uzman Doktor “Böğürtlen, yaban mersini ve kiraz gibi kırmızı renkli meyveler C ve E vitaminlerini içermelerinin yanı sıra anti-inflamutuar ve antioksidan olma özelliklerine de sahiptirler. Ayrıca beyni serbest radikallerden koruyan antosiyanini içerir” dedi.
 
Bakliyatlar beyin aktivitesinin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Bu gıdalar asetilkolinin (beyin fonksiyonu için kritik bir nöro transmitter) hammaddesi olan kolin molekülünü içerirdiğini belirten Oğuz ayrıca genel vücut fonksiyonu ve nöron ateşlenmesine yardımcı olabilecek olan folat, demir, magnezyum ve potasyum içerdiğini söyledi
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.