Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi çukurova belediye başkanı soner çetin soner çetin

Babalar Da Lohusa Oluyor Mu?

Bazı araştırmalar doğum öncesinde ve sonrasında erkeklerin de hormonal değişmeler yaşayabildiklerini ortaya koyuyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, babaların da anneler kadar hamilelik ve doğum sürecinden etkilendiklerini ve yeni duruma uyum sağlamak konusunda zaman zaman sorunlarla karşılaştıklarını anlattı.

Doğum sonrası, babaların da anneler kadar şaşkın ve heyecanlı olduklarını belirten Korkmaz, çiftlerin mutlulukla birlikte birçok duyguyu aynı anda yaşadıklarını savunuyor. Anneler gibi süreçten etkilenen babaların yüzde 10’unun da lohusalık yaşadığını savunan Korkmaz, çocuk sahibi olan erkeklerin psikolojilerinde değişikliklerin meydana geldiğini vurguladı. 

Bebeğin dünyaya gelişiyle ebeveynlerin hayatlarında davranış ve düşünce değişikliklerinin olduğunu söyleyen Psikolog Yekta Korkmaz, “Ebeveynlerin uyku düzeni, sorumlulukları, hayat tarzları, öncelikleri büyük ölçüde değişir. Bu yeni üye babasının hayatını daha anlamlı ve düzenli kılar, duygusal olarak çok farklı güçlü hissettirir, sorumluluk duygusu katar. Bu eşsiz ve tarifsiz duyguların yanı sıra erkek, değişen hayata alışma sürecinde olumsuzluklar da yaşayabilir” diye konuştu.
 

Baba Olmak Eş Olmanın Önüne Geçer
Babaların da anneler gibi bu büyük değişime ayak uydurmaya çalışırken zorlanabileceğini savunan Korkmaz, “Bu bocalama dönemlerinde bazı erkekler daha sinirli, gergin veya içe kapanık olabilir. Lohusalık dönemi her iki ebeveyn için de hassas bir dönem olduğundan aile yapısı da etkilenir” dedi. Özellikle erkeklerin yaşadığı lohusalık dönemlerinde kendilerini eşlerinden çekip babalık rolünü ön plana aldıklarını söyleyen Korkmaz, “Eşler bu dönemde sevilmediklerini düşünerek kendilerini terkedilmiş gibi hissedebilirler. Bu da aile yapısını sarsacak sorunlar oluşturabilir. Eşlerin bu dönemde birbirlerine destek olmaları, anlayışlı olmaları ve birbirlerini ihmal etmemeleri gerekir” şeklinde konuştu

Ebeveynlerin, anne baba olma heyecanını ve mutluluğunu yaşarken eş olmanın hazzını da yaşamaları gerektiğini vurgulayan Korkmaz, “Unutulmamalıdır ki, ebeveynler huzurlu
olursa çocuklar da huzur bulur, Bu nedenle her iki ebeveynin ruh sağlığı, birbirlerine yaklaşımları çok önemlidir” dedi.
 
Babanın lohusa döneminde olduğunu nasıl anlarız?
Psikolog Yekta Korkmaz, bir babanın lohusalık dönemindeki davranışlarını şöyle sıraladı:

“Eşiyle iletişimi azaltır, sürekli tartışma çıkarır veya eşine karışır, çok gergin ve sinirlidir, ruh halinde dalgalanmalar gözlenir, içine kapanır, bebeğe uzak durur, mutsuzdur ve hayattan zevk alamaz, arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşır.”
Bu dönemi atlatmada eşlerinin birbirlerine yardımının önemli olduğunu söyleyen Korkmaz, “Ebeveynler bu süreçten geçerken korkular, inişli çıkışlı duygular çok normaldir. Bu dönemde özellikle erkeklerin daha sabırlı davranması, anneye yardım etmesi, bebeğin ihtiyaçlarını gidermeye yardımcı olması, birbirlerine zaman ayırmaları çok önemlidir” açıklamalarında bulundu. 

Lohusalık Uzarsa Uzman Desteği Şart
Babanın lohusalık dönemi uzarsa uzmana başvurulması gerektiğini söyleyen Korkmaz şöyle konuştu:

“Bu dönemde paniğe kapılan baba, ‘Eyvah, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ psikolojisine kapılabilir. Bu ilk aşamada normaldir ancak bu durum uzarsa uzman desteğine ihtiyaç var demektir. Bebeğin dünyaya geldiği ilk dönemler, ebeveynlerle ilişki kurma ve güven duygusunun aşılanması için çok önemlidir. Bu dönemde yoğun olumsuz duygulara kapılan baba, uzun süre bunu yasarsa bebeğiyle güvenli ilişki kuramayabilir. Bu nedenle yaşanan kaygının bebekle ilişki kurmayı etkilediğini düşündüğü an bir uzman desteği almak sorunu kısa sürede çözecektir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.