Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

Bakanlıktan Tıbbi Malzemelerle İlgili Açıklama

Sağlık Bakanlığı basında yer alan tek kullanımlık tıbbi malzemelerin defalarca kullanıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi malzeme ve cihazların, sterilizasyon işlemi uygulansa dahi başka hastada tekrar kullanılmasının işlemin başarısının etkilemesinin yanı sıra enfeksiyona neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle Bakanlık tarafından 2011/7 sayıyı genelge yayınlanmış ve bu genelgede “Üreticinin tek kullanım için sağlık garantisi ile piyasaya sürdüğü malzemenin, rutin sterilizasyon işlemi uygulanmış olsa bile tekrar kullanılması durumunda ideal sterilizasyonun sağlanamayacağı, bunun yanında, tıbbi malzemenin fonksiyonel, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin aynen korunduğunun garanti edilemeyeceği ve bu nedenle tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi malzemelerin kullanım kılavuzuna aykırı olarak kesinlikle birden fazla kullanım yoluna gidilmemesi gerektiği” ifade edildi.

“5 Özel Hastaneye Birim Faaliyetlerini Durdurma Cezası Uygulandı”

Bakanlık ayrıca Özel Hastaneler Yönetmeliğinde de “Hastaların tedavisini olumsuz etkileyecek bir eksikliğin tespiti halinde birimin faaliyetinin durdurulacağı” da hüküm altına alındığını belirterek teknik mevzuatında birden fazla kullanımı uygun olmayan ürünleri farklı hastalarda kullanılmasının kanunen yasak olduğunu ifade etti. Açıklamada Bakanlık ayrıca Tek kullanımlık malzemelerin tekrar kullanıldığı şikayet ve ya denetimlerle saptanması sonucunda gerekli cezai müeyyideler uygulanacağını ve örnek olarak 16.02.2017 tarihinde Ankara’da yapılan eş zamanlı denetimlerde 5 Özel Hastaneye birim faaliyeti durdurma cezasının uygulandığını belirtti.

“ÜTS Sistemi ile Tıbbi Cihazların Tekil Seviyede Takibi Yapılabilecek”

Bakanlık açıklamasının devamında TÜBİTAK ile birlikte geliştirilen ve Dünya’da ilk ve tek olma özelliği taşıdığı belirtilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile tıbbi cihazların tekil seviyede takibi yapılabilecek olduğunu ve Türkiye’nin bu alanda öncü olacağını ifade etti. Örnek olarak ise ; dize takılan bir protez ya da kalbe takılan bir pilin hangi üreticiden geldiği, ne gibi aşamalardan geçtiği ve hangi hastada olduğunun takibi yapılabilecek olduğunu belirten Bakanlık böylece, ürünlerin izlenerek, son kullanıcıya kadar güvenli bir rota takip etmesi sağlanmış olmakla birlikte uygunsuz tekrar kullanımı da engellenmiş olacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın konu ile ilgili iddialar üzerine müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattığı ve konunun Bakanlıkça dikkatle takip edileceğini ve vatandaşın sağlığının tehlikeye atacak her türlü uygulamanın en ağır şekilde cezalandırılacağı ifade edildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.