Bayramda Açık Büfeye Temkinli Yaklaşın

Ramazan ayı boyunca düzensiz beslenmenin ardından gelen açık büfelerin son derece cazip görünse de bir o kadar tehlikeli olduğunu söyleyen Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek “ Açık büfede birbirinden lezzetli görünen börekler, kızartmalar, tatlılar birçok kişiyi çoğu kez baştan çıkartmada etkili. Ancak açık büfeye karşı mesafeli olmakta fayda var” dedi.
 
Sağlıklı Bir Kahvaltı Tercih Edin

Tatilde kilo almamak için her şeyden önce doğru tatil planı yapmanın daha uygun olduğunu belirten Şimşek, açık büfelere karşı mesafeli olmak da fayda olduğunu söyledi. Açık büfeye kafanızda sağlıklı bir kahvaltı için gerekli olan yiyecekleri düşünerek yaklaşın diyen Şimşek, peynir, zeytin, domates, yumurta, kuru kayısı ceviz gibi gıdalar ve özel hazırlanmış öğünleri tercih edilebileceğini kaydetti.

Hareketi Artırın

Kilo kontrolü konusunda konuşan Şimşek, “Bütün gün şezlongda güneşlenmek yerine, bol bol yüzmek, plajda top oynamak, sörf, yelken, dalma gibi su sporlarını yapmak veya bunları öğrenmeye çalışmak da çok etkili kilo kontrol yöntemleridir” ifadelerini kullandı.

Tatlı Yerine Meyveyi Seçin

Tatilde yeme içme alışkanlıklarının da değiştiğini hatırlatan Şimşek, özellikle her şey dahil konseptli otellerde hamur işleri, tatlılar, kızartmalar, mantı ve gözlemeler uzak durabilmenin en etkili yolunun bunları görmemek olduğunu aktardı. Öğün planlarını da baştan yapmanın daha doğru olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kahvaltıyı kuvvetli yapıp, öğleni zeytinyağlı ve yoğurtlu salata ile hafif geçirmek, hem zinde hem de aktif hissetmenizi sağlar. İkindi öğününde yağsız kepekli tost ile ayran içilebilir. Akşam yemeğinde ise pilav, kızartma, makarna ve tatlılardan uzak durup, ızgara ve sebzelerle bir menü belirlemek tatilden kilo almadan dönmenizi garanti eder” değerlendirmelerinde bulundu. Özellikle çeşit çeşit tatlıların olduğu açık büfeden, meyve ya da sütlü tatlıları tercih ederek ayrılmak büyük bir zafer kazanılacağını belirten Şimşek, gün boyunca bol su içmenin ve hareketli olmanın, tatilden kilo almadan dönmeyi garantileyeceğini vurguladı.

Özellikle Bayram Sabahına Dikkat
 
Şimşek, bayramın ilk günü, güne haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, domates ve kepekli- çavdarlı ya da tam buğday unlu ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlanmasını ve gün boyunca öğün atlanmamasını önerdi. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmasını ve gün içinde 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde sık ve az porsiyonlarla beslenmesini söyleyen Şimşek, “Kahvaltı sonrasında da kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilen besinler yerine haşlama veya ızgaralar tercih edilmeli, sebze ve/veya sebzeli et yemekleri tercih edilmelidir. Yağlı hamur işleri ve tatlılardan kaçınılmalıdır. Besinler iyice çiğnenerek öğütülmeli, hızlı yemek yememeye çalışılmalıdır. İkramlarda şerbetli tatlılar, seker-çikolata tüketimini sınırlamalı, ısrarcı davranılsa bile uzak durmaya çalışılmalıdır. Mümkünse sütlü tatlılar tüketilmeli ve ikram edilmelidir” uyarılarında bulundu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.