Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası 10 Kasım amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev Anıl İlter Savcı Oluyor Kurban kesim bedeli Avrasya Hastanesi

Bayramda Bu Tatlılar Serbest

Akupunkturist Dr. Buğra Buyrukçu, “Bayram süresince tüketeceğimiz besinlerin türü ve miktarı çok önemli. Özellikle tatlı türü besinlerin fazla tüketimi sağlık sorunlarına, kilo artışına neden olabilir. Hem tatlı yiyip, hem de sağlığımızı korumamız, kilo kontrolümüzü sağlamamız mümkün” dedi.

Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle özdeşleşen tatlı ve böreklerin hazırlığı da şimdiden başladı. Akupunkturist Dr.Buğra Buyrukçu da ramazan sonrası beslenmenin önemine dikkat çekerek, “Ramazan süresince oruç tutan herkesin beslenme düzeni değişti. Öğün sayısı azaldı, metabolizma yavaşladı. Yaz sıcağında tutulan orucun ardından şimdi bayramla birlikte vücudu yeni beslenme düzenine alıştırmak gerekiyor” dedi.

Ramazan Bayramı’nın, şekerli ve unlu besinlerin en fazla tüketildiği bayram olduğunu anımsatan Buyrukçu, “Bayram süresince tüketeceğimiz besinlerin türü ve miktarı çok önemli. Özellikle tatlı türü besinlerin fazla tüketimi sağlık sorunlarına, kilo artışına neden olabilir. Peki hem tatlı yiyip, hem de sağlığımızı korumamız, kilo kontrolümüzü sağlamamız mümkün mü? Elbette mümkün. Tarifini vereceğimiz ve evde kolaylıkla hazırlayacağınız tatlılarla şeker bayramını tatlıya hasret kalmadan geçirebilirsiniz” dedi.

Akupunkturist Dr. Buğra Buyrukçu’nun, sağlığa uygun, kilo aldırmayan Ramazan Bayramı’na özel iki ayrı tatlı tarifi şöyle:

Badem Unlu Şekerpare

Malzemeler:

2 su bardağı badem unu

1 köy yumurtası

6 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ/ghee(sadeyağ)

1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

1/2 çay bardağı doğal bal

1 tatlı kaşığı bikarbonat

1 çay kaşığı vanilya özütü

Şerbeti için:

2 çay bardağı doğal bal

2 su bardağı içme suyu

1/2 limon

Üzerini süslemek için:

1/2 çay bardağı çiğ badem


Yapılışı:

Tatlının şerbetini hazırlamak için; bal ve suyu bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılıması için ocaktan alın. Yumurta ve balı bir mikser yardımıyla bal tamamen eriyene kadar karıştırın. Sırasıyla; tereyağı, vanilyayı, badem ununu ve kabartma tozunu ekledikten sonra ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve iyice yağladığınız cam fırın kabına dizin. Ortalarına çiğ bademleri batırın. Üstüne fırça yardımıyla yumurta sarısını sürün ve önceden ısıttığınız fırında 185 derecede altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız ve 1-2 dakika dinlendirdiğiniz tatlıya ılık şerbeti azar azar dökün. En az 1-2 saat dinlendirin ve tatlı iyice kendini çekince servis yapın.

 Badem Unlu Revani

Malzemeler:

3 su bardağı badem unu

3 adet köy yumurtası

6 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ/ghee

1 çay bardağı ev yoğurdu

1/2 çay bardağı doğal bal

1 tatlı kaşığı bikarbonat

1 çay kaşığı vanilya özütü

Şerbeti İçin:

1 çay bardağı doğal bal

3 su bardağı içme suyu

1/2 adet limon suyu

Fırın Kabını Yağlamak İçin:

1 yemek kaşığı tereyağ/ghee

Üzerini Süslemek İçin:

1 çay bardağı çiğ badem

Yapılışı:

Tatlının şerbetini hazırlamak için; bal ve suyu bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılıması için ocaktan alın. Yumurta ve balı bir mikser yardımıyla bal tamamen eriyene kadar karıştırın. Sırasıyla; tereyağı, yoğurdu, vanilyayı, badem ununu ve kabartma tozunu ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün. Cam fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Revaniyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. İçini çeken tatlıyı dikdörtgen ya da baklava dilimi şeklinde kesin. Dilimlediğiniz fırından çıkmış ve biraz dinlenmiş tatlıya önceden hazırladığınız ılık şerbeti azar azar ilave ederek, tatlının içine çekmesini sağlayın. Çiğ badem ile süsleyerek servis edin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.