Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE Rino virüs Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Bayramda Bunları Yapmayın

Bayramın gelişi ile geride kalan Ramazan Ayı süresince alışılan beslenme düzenini terk ediliyor. Yeni düzene bir günde geçmek dikkatli olunmadığı takdirde sağlığı tehdit edebilecek bir durum. Esteticium Uzman Diyetisyeni Bahar Aktan, Ramazan sonrası bayram döneminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
 
Ramazan Bayramı; tatlı, şekerlemeler ve çikolatanın fazlasıyla tüketilmesi sebebiyle adının Şeker Bayramı olarak da anıldığı bir bayramdır. Kültürel ve geleneksel değerler bu bayram süresince kişiyi yapmaması gereken birçok beslenme hatasına sevk etmektedir. 
Ramazan Bayramı süresince en çok yapılan beslenme hataları;

  • Aşırı miktarda çikolata ve şekerleme tüketmek,
  • Hamur işi tatlıları fazla miktarda ve porsiyonlarda tüketmek,
  • Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin artması.
Çay-Kahve:

Bayram süresince yapılan aile ve akraba ziyaretlerinin vazgeçilmezi çay, kahve ve gazlı içeceklerdir. Bu süre boyunca tüketimi bol olan bu tür içecekler birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.

Öncelikle çay ve kahve idrar söktürücü özelliklerinden ötürü susuz kalmanıza sebep olabilir. Ayrıca çay – kahve tüketirken içine atılan küp seker ayrı bir tehlikedir. Çay şekeri olarak bilinen rafine şeker fazla miktarda çay içen bireylerde günlük alınan kalori miktarının artmasına sebep olurken, diyabetli bireylerde kan şekerinin anı yükselmesine sebep olabilir. Gazlı içecekler ise yine içlerinde bulunan fazla miktarda şeker ile günlük almanız gereken enerji miktarının çok üzerine çıkmanıza neden olabilir. Bayram süresince çay, kahve ve gazlı içecekler yerine; şeker ilave edilmemiş maden suları, evde hazırlanmış az şekerli limonata, ayran, şekersiz komposto sularını tercih etmeliyiz.

Su Tüketimi:

Bu yıl yaz aylarının en sıcak günlerine denk gelen Ramazan Ayı süresince elimizden geldiğince bol sıvı tüketmeye çalıştık. Ancak oruç tutulan sürenin uzunluğu ve fazlasıyla terlediğimiz bu günlerde vücudumuz bir hayli susuz kaldı. Sağlığımız için bayramın ilk günü itibariyle kendimizi sık sık su içmeye programlamalıyız. Her gün mutlaka 2-2,5 litre su tüketmek; oruç sonrası normal beslenme düzenine geçiş yapan bireyler için mide ve hazımsızlık problemlerini önlemek açısından önemlidir.
 
Şekerleme Ve Çikolatalar:

Ramazan Bayramı, çocuklar hatta biz yetişkinler için bile Şeker Bayramı da demek. Bu bayramda fazlasıyla tüketilen şekerleme ve çikolatalar hepimizde böyle bir algının oluşmasına sebep olmaktadır. Ziyaret sayısı arttıkça artan çikolata-şekerleme tüketimi ise sağlığımız açısından büyük bir risk teşkil ediyor. İçeriklerinde bulunan fazla miktarda seker hem yüksek kalori içeriği anlamına geliyor hem de insülin seviyesindeki ani değişimler ile bize zarar veriyor.
Bayram süresince bize ikram edilen ve hepimizin en çok sevdiği yiyeceklerden biri olan çikolatayı tüketirken; günde en fazla 2-3 adet ve bitter olanlarından tercih etmeye özen göstermeliyiz. Bitter çikolatanın içinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde diğer çikolatalardan daha sağlıklı olduğunu biliyoruz ancak içeriğindeki şeker miktarını göz önüne alacak olursak tüketimini 2-3 adetten fazla olmaması gerekiyor.
Evimize gelen misafirlerimiz için çikolata ve şekerleme yerine; kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerden oluşan ikram tercihleri sağlıklı beslenme tercihleri adı altında yapılabilecek çok güzel bir uygulama olabilir. Eve gelen minik misafirler için ise evde hazırlanmış az şekerli elma şekeri, bisküvili meyve topları gibi tarifler edinip evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
 
Hamur Tatlıları:

Evde hazırlanan veya dışarıdan hazır alınan tatlıların yerine siz evinizde; sütlü tatlılar, meyve tatlıları veya dondurmalı hafif tatlılar ikram ederek hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Şekerli gıdaların aşırı miktarda tüketildiği bayram süresince alınan kiloların başlıca sebebi birden artan basit şeker tüketimidir. Bu dönemde kilo artışı yaşamak istemiyorsanız; şekerleme, çikolata ve tatlı tüketiminizi olabildiğince kısıtlamaya çalışın. Kısa sürede çok fazla miktarda alınan basit şekerin vücudunuzda yağ olarak depolandığını unutmayın.
 
Tatilde Açık Büfeye Dikkat!

Bayram süresince tatil yapacak kişiler otellerde sunulan açık büfeden yemek tercihi yaparken dikkatli olmalılar. Tatilde süresince aşırı ve kalori içeriği yüksek yemek hızlı bir şekilde alınan kilolar demek olabilir. Ana öğünlerde tercihlerinizi düşük yağ içerikli et yemekleri ve yanında ızgara -buğulama sebzelerden yana kullanın. Ara öğünlerde ise mutlaka meyve tükettiğinizden emin olun. Tatlı tüketirken hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin.
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.