Bel Fıtığında Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Hastane Derindere Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Akbaşak Bel fıtığı tedavisinde kulaktan dolma bilgilerle doğru sanılarak yapılan, aslında hastanın iyileşme sürecini uzatan yanlışlar olduğunu söyledi.

Akbaşak, Bel fıtığı ve tedavisine yönelik doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

“Mutlaka Sırt Üstü Yatılmalıdır Düşüncesi Yanlış”

Sert yerde yatmak bel ağrılarına iyi gelir düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Akbaşak, “’Sert yer’ betimlemesi ortası çökmeyen bir yatak anlamına gelir. Yatar durumdaki insan vücudunun en ağır bölümü bel ve karın bölgesidir. Dolayısı ile ortası çöken çok yumuşak yataklarda omurga yatar pozisyonda iken bel bölgesinden bükülme eğilimi gösterir. Bu da ağrıya neden olur. Ancak bazı kişiler taş, ya da tahta zemin üzerinde yatılması gerektiğine inanırlar ki bu yanlış ve gereksizdir” dedi. 

“Mutlaka sırt üstü yatılmalıdır” görüşünün yanlış olduğunu ifade eden Akbaşak, “Aynı pozisyonda yatmak kişileri yorabilir ve rahatsız edebilir. Sırt üstü yatılması şart değildir. Hastaların en rahat ettikleri pozisyonda yatmaları uygundur” açıklamasında bulundu.
Ameliyattan Sonra Yataktan 20 Gün Kalkmamak: Yanlış
  
“Ameliyatın ardından hiç kalkmadan minimum 20 gün yatak istirahati gerekir” algısının yanlışlığına dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Akbaşak, doğrusuna ilişkin, “Hastalar genellikle anestezinin etkisi geçtikten sonra ya da en geç ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılırlar. Ameliyattan sonra devamlı yatılması gerekmez ve uygun değildir” ifadelerini kullandı.
 
Dr. Akbaşak, Mümkün olduğunca hareket etmekten kaçınılmasının doğruyu yansıtmadığına vurgu yaparak, ameliyattan sonra hastaların 7-10 gün arasında bedeni fazla zorlamadan normal yaşamlarına dönebildiğini söyledi.

Toplumda bel fıtığı rahatsızlığı olanların sürekli korse takması gerektiği düşüncesinin yanlışlığını hatırlatan Akbaşak, “Bel korseleri uzun süre kullanıldıklarında bel kaslarının görevlerini üslenerek bu kasların yumuşama ve zayıflamalarına yol açarlar. Bel ağrısı çeken hastalarda, tam tersine, bu kasların kuvvetli olması gerekir. Bu nedenle bel fıtığı ameliyatlarından sonra, füzyon operasyonu yapılan ameliyatlar dışında, korse kullanımını önerilmez” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Yumuşak koltukta oturmak bele iyi gelir” fikrine katılmayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Akbaşak, “Yumuşak koltuklara oturup kalkmak zor olduğundan sert koltuk ya da sandalyeler önerilir” dedi.

Akbaşak, doğru bilinen yanlışları şöyle özetledi:
 
“Bel Fıtığı Ameliyatı Çok Riskli Ameliyattır Görüşü Yanlış”
 

  • Bel çektirme, bel fıtığı tedavisinde kullanılması gereken bir yöntemdir.
  • Bel çekilmesi tıbbi eğitimleri olmayan kişilerce yapılan ve hiçbir faydasının olmamasının yanı sıra ciddi sakatlıklara yol açabilen bir yöntemdir. Kesinlikle önerilmez.
  • Bele bağlık bağlama, bardak çekme, masaj gibi yöntemler uygulanabilir.
  • Masaj, bel fıtığı dışındaki bazı kas spazmlarında faydalı olabilir. Ancak, kesinlikle eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Diğer yöntemler ilkel uygulamalar olup aynı bel çekme gibi zararları olabilecek girişimlerdir.
  • Fizik tedavi çok önemlidir.
  • Bel fıtığı dışındaki ameliyat gerekmeyen bel ağrılarında fizik tedavi yardımcı olabilir. Ancak, bir Beyin Cerrahı tarafından ameliyat önerilen hastalarda fizik tedavide ısrar etmek, bulgu ve yakınmaların artmasına neden olabilen zaman kayıplarına yol açar.
  • Fizik tedavide ağrı olursa tedavi bırakılmalıdır.
  • Fizik tedavi seansları sırasında hastaların durumları fizik tedavi hekimlerince yakın olarak gözlenmeli ve tedavi süreci ona göre ayarlanmalıdır.
  • Bele iğne yapılması bel fıtığı için yararlıdır.
  • Bel fıtığı omurlar arasındaki özel kıkırdağın dışarı çıkıp bacağa giden sinirleri sıkıştırması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Dolayısı ile belden yapılan iğnelerin beldeki bu probleme hiçbir faydası yoktur.
  • Bel fıtığı ameliyatı çok riskli bir ameliyattır.
  • Her ameliyatın riski vardır. Bu nedenle bel fıtığı ameliyatının da riskleri vardır. Her olayda olduğu gibi, gerekli önlemler alınarak bu riskler minimuma indirilir. Bel fıtığı operasyonunun riski yaşamda her an karşılaşılma olasılığı bulunan diğer risklerden fazla değildir.
  • Bel fıtığı ameliyatları genel anesteziyle yapılmalıdır.
  • Bu ameliyatlar özel durumlarda spinal anestezi adı verilen yöntemlerle de yapılabilir. Ancak hastanın genel anestezi almasında sakınca olmayan durumlarda bu yöntem uygulanmalıdır.
  • Sadece bel ağrısı belirtisi bel fıtığı ameliyatı için yeterlidir.
  • Bel ağrısının birçok nedeni olabilir. Bel fıtığı bunlardan sadece bir tanesidir. Ayrıca, sadece bel ağrısı ameliyat için yeterli neden olmayabilir. Bel fıtığında ameliyat kararı muayene bulguları ve görüntüleme yöntemlerinin de desteklediği durumlarda verilir.
  • Bel fıtığı en çok kadınlarda görülür.
  • Bel fıtıkları genellikle bedenen çalışan ve mesleği gereği ağır yük kaldıran insanlarda daha sık görülür. Bu nedenle kadın-erkek ayrımı yapmak çok uygun değildir.
  • Aşırı kilolu kişiler bel fıtığı ameliyatı olamazlar.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.