Birden Fazla Dil Bilenler Beyinlerini Daha Aktif Kullanabiliyor

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı araştırmada ilerleyen yaşlardaki insanlarda, tek dil konuşanlara oranla beyin fonksiyonlarının daha etkin kullanabildiği bulgusuna ulaştı.

Journal of Neurolinguistics'de yayımlanan araştırmaya göre, ileri yaşlarda beynin farklı yöntemler kullanarak bir görevi yerine getirebilmek için, tek dil bilenlere oranla, iki dil bilenlerin fazla gelişme gösterdiği  gözlemlediğini bildirdi.
Tek ve çift dil bilen yaşlılardan oluşan iki ayrı grup üzerinde Montreal Üniversitesinden Dr. Ana Ines Ansaldo liderliğinde çalışmayı yürüten ekip, katılımcılardan mekânsal bilgileri göz ardı ederek, yalnızca görsellere dayalı bir görevi yerine getirmeleri istendi. Bu sırada iki grubun beyin fonksiyonları arasındaki iletişim ağı karşılaştırıldı.

 Gözlemde, beyin fonksiyonlarının verilen görevi yerine getirmede,  tek dil bilen grupta yer alan katılımcılar görevi yerine getirirken, çift dil konuşan gruptakilerin  daha geniş çaplı bir çevrimden yararlanarak, kullandığı ağın ise daha dar olduğu tespit edildi.

“Beyin, Görevi Yerine Getirirken Uzman Hale Geliyor”

Ansaldo bulgunun, iki dil konuşanların beyin fonksiyonlarını daha verimli ve tasarruflu kullandığını ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Çift dil bilenlerde beyin, yalnızca uzmanlaşmış birimlerini kullanarak daha az bölgeyi meşgul ediyor ”değerlendirmesinde bulundu.
Ansaldo, iki dil bilen kişilerde beynin bir görevi yerine getirirken yalnızca ilgili bilgileri seçmede uzman haline geldiğinin altını çizdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.