Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech

Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Ebeveyn olmak birçok sorumluluğu beraberinde getirir. Anne ve babaların çocuklarına öğrettikleri ilk şeylerin başında tuvalet alışkanlığı gelir. Çocuklar arasında farklılık gösteren tuvalet alışkanlığı eğitimi, çocuğun 18 ila 24. aylarında uygun görülür.

Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırma çalışmalarına erken dönemlerde başlamak ve çocuğa baskı kurarak bir an önce çocuğun temiz kalmasını sağlamaya çalışmak, ilerde gelişebilecek bazı ruhsal sorunların başlamasına neden olur. Tam tersi şekilde hiç eğitim vermemek de, hem çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara neden olur.

Çocukların gün içerisinde tuvaletini kontrol edebilmesi, gece kontrol edebilmesinden daha önce gerçekleşir. Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi ise çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Ebeveynlerin çocuğun yapacağı işi başarmasını kolaylaştırması önemlidir, çünkü sık sık başarısızlığa uğradığını düşünen çocuk denemekten vazgeçebilir. Başardığında sevinci fazla abartmadan göstermek, tuvalet alışkanlığı konusunda bir yanlış yaptığında üzerinde durmayıp onu azarlamamak, eğitim sürecinin püf noktasıdır. Bunun yanı sıra tuvalet eğitiminin zamanında olması, 3 yaşın toplumsallaşma ve kreşe başlama yaşı olması yönüyle önemlidir. Çünkü diğer çocukların yanında bezli olmak, çiş ve kaka kontrolünü sağlayamamak çocuğu rahatsız edebilir. Gece altını ıslatma ise daha uzun sürebilir ve 5 yaşına kadar devam edebilir.

Tuvalet alışkanlığı kazandırma yöntemleri

Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırma adına yapılan yöntemler sırasıyla şu şekilde uygulanmalı:

- Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğu tuvalete veya lazımlığına alıştırmak gerekir.

- Çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz ve çişini yaparken nasıl davrandığının farkında olmanız, onu uygun zamanlarda tuvalete yönlendirmeniz için yardımcı olur. Örneğin yüzünün şekli değişebilir ya da yürürken bir anlığına durabilir. Bu tür durumlarda, onu tuvalete ya da lazımlığa yönlendirmek eğitimi başlatmak için işinize yarayacak.

- Çocuklar tuvaletlerini birkaç dakikadan fazla tutamazlar, o nedenle tuvaletlerinin geldiğini söyledikten ya da siz fark ettikten sonra en hızlı şekilde tuvalete götürmek gerekir.

- Lazımlık, çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği bir yerde olmalı.

- Çocuk, lazımlığına eğitim sürecinden önce kıyafetleriyle oturtturularak alışmalı.

- Sifon sesinden korkan, tuvaleti yalnızca pis bir yer olarak tanıyan çocukların eğitim süreçleri daha zor olur. O nedenle zaman zaman çocuğun sifonla oynamasına, tuvalete girmesine aşırı tepkiler vermemek gerekir.

- Çocuğun daha rahat hareket edebilmesi ve lazımlığa oturabilmesini kolaylaştırmak için mümkün olduğunca kendisinin çıkarabileceği türden kıyafetleri giydirmeye özen gösterilmeli.

- Tuvalet eğitimi verilmeye başlanıldığı zaman bez artık kullanılmamalı. Bez kullanmaya devam etmek eğitimi uzatacaktır.

- Çocuğa sık sık tuvaleti olup olmadığını sormak yerine, belli aralıklarla tuvalete birlikte giderek kontrol etmek daha uygun olacaktır.

- Çocuk lazımlığa ya da tuvalete oturduğunda onun yanında kalıp, oyalanması sağlanabilir. Onu tek başına bırakıp gitmek, oturma süresini kısaltacağı için eğitimi güçleştirir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.