Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Çocuklarda İnternete Başlama Yaşı Kaç Olmalı?

Küçük yaştaki çocukların pek çoğu artık oyuncaklarıyla değil, bilgisayarda, tablette ya da akıllı cep telefonlarında oyun oynayarak zaman geçiriyor. Ekran karşısında geçirilen zamanın giderek artması çocukların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor diyen Memorial Antalya Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ali Satılmış, “Yaşam konforunu artıran ve hayatı kolaylaştıran bu teknoloji harikaları, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında; psikolojik, sağlık ve sosyal problemlere yol açıyor.” dedi.


Alınması gereken tedbirler ne olmalı?
Psikolojik, sosyal ve sağlık açısından tehlike arz eden bu durum karışışında alınması gereken önlemler hakkında, Memorial Antalya Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ali Satılmış bilgi verdi. Çocukların oyun oynayabilecekleri alanların gittikçe azaldığını ifade eden Doktor Ali Satılmış, “Ailelerin, ekranı, çocukları için bir susturucu olarak kullanması, onların gelişimi üzerinde olumsuz pek çok etkiye yol açmaktadır. Çocuk ekran başında daha uslu, sessiz ve çevreyi dağıtmadan oturabilir. Ancak bir süre sonra yemek yeme gibi ihtiyaçlarını ekrana bakarak gideren, daha az konuşan ve sosyal ortamlardan uzaklaşan bir birey haline gelir” dedi. Çocukların oyun oynamasının, yemek yemek, su içmek kadar doğal bir zorunluluk olduğunu belirten Satılmış, serbest oyunun akışına kendini kaptıran çocukların arzularını, kaygılarını ve çatışmalarını oyuna yansıtarak rahatladıklarını ifade etti. Ekranın ise serbest oyun gibi olmadığını, çocukların hareketini kısıtladığını, dolayısıyla da hızla kilo alımına ve sonucunda da obeziteye yol açabileceğinin altını çizdi.


Devamlı ekrana maruz kalan çocukların hayal dünyasının küçüldüğünü ifade eden Satılmış, şunları söyledi: “Hayal kurmak çocukların en büyük gücüdür ve ekran varlığı da çocukların bu gücünün elinden alır. Çocukları sosyal açıdan bu kadar olumsuz etkileyen ekran, sunduğu içeriklerle de pek çok açıdan çocukların gelişimine zarar verir. Çünkü birçok dizi ve sanal oyunda şiddet ana unsurdur. Ekran karşısında kontrolsüz geçirilen vakitler, bir süre sonra çocukların şiddeti normal bir çözüm aracı olarak görmesine ve model olarak almasına yol açar.”
Çocuklar için ekranda geçirilen zamanın bir başka tehlikeli boyutunun da kişilik çatışmasını olduğunu belirten Satılmış, “Ekranda sık sık karşılaşılan moda, cinsellik, alışveriş gibi yetişkin kavramları çocuklar için uygun değildir. Bunun sonucunda bedenen ve duygusal yönden çocuk, zihin olarak yetişkin bireyler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca filmler arasına yerleştirilen ve yetişkinlerin de fark etmediği bilinçaltı telkin, gizli ses vesubliminal mesajlarla çocukların zihni yönlendirilebilmektedir” şeklinde konuştu.


“İNTERNET YAŞI 7 OLMALI”
Çocuklara yüz yüze iletişim kurmanın öğretilmesini gerektiğine değinen Satılmış, “Bilgisayar oyunları hiçbir zaman gerçek çocuk oyunlarının yerini tutamaz. Bu nedenle sanal oyunlarla tanışma yaşı 7 olmalıdır. Internet kullanımı, ilkokul yaşında aile denetiminde şifre kullanılarak öğretilebilir. Haberleşme ve güvenlik problemi olmadığı sürece cep telefonu lise çağlarına kadar alınmamalıdır. Sosyal medya hesaplarının açılmasına 16 yaşından önce izin verilmemelidir. Bunun yerine Mp3 ve Mp4 çalar, ipod gibi telafi edici araçlar alınabilir” dedi.

EBEVEYNLER NEYE DİKKAT ETMELİ?
0-3 yaş grubunun mümkün olduğunca ekrandan uzak tutulmasını, diğer yaş gruplarında ise bu sürenin yaşlara göre arttırabileceğini ifade eden Satılmış, anne-babaların dikkat etmesi gereken 5 altın kuralı ise şöyle sıraladı:
-Teknoloji bir oyun değil bilgiye ulaşma aracı olarak tanımlanmalı, tüm aile bireyleri aynı şekilde kullanmaya özen göstermelidir.
-Çocukta ekran bağımlılığı hissedildiğinde aile içi iletişim arttırılmalı, anne ve baba ev içinde mutluluğu arttıracak araç ve yöntemler geliştirmelidir.
-Aile iletişimine yardımcı olacak ve sorunların çözümüne katkı sağlayacak önemli davranışlardan biride aile toplantılarının düzenlenmesidir.
-Teknolojinin kontrollü ve sinirli bir şekilde kullanımının öğretilmesi çocukların ekranda karşılaşacakları kötülüklerden ve bağımlılıktan korur.
-İnternet filtreleme yöntemlerinin kullanılması ve ekran kullanımın ortak alanlarda ebeveynlerin görebileceği yerlerle sınırlandırılması çocuğun yanlış sitelere ulaşmasını engelleyebilir.

.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.