Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken şehit Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan ABD Başkanı Donald Trump deaş 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı meclis

Çocuklarda Tiklere Karşı 9 Öneri

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz, “Çocuk yaşta günlük yaşantının karmaşası, okul uyumunda sorunlar, sınav stresi, başarısızlık kaygısı, eve kardeş gelmesi, ev içi geçimsizlik, akran ve kardeş anlaşmazlıkları, boşanma, istismar, ihmal edilme gibi etmenler çocukta baskı yaratarak, tik denilen hareket bozukluklarının artışına neden olmaktadır” dedi. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz, özellikle modern yaşamın çocuklarda yol açtığı sorunlardan biri olan tiklere ilişkin önerilerde bulundu.
 
Rekabet koşullarının artmasından strese, ailelerin mükemmeliyetçi ya da otoriter yaklaşımlarından akran anlaşmazlıklarına dek birçok faktörün tiklere neden olabildiğini belirten Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz, basit tiklerin tedavi gerektirmediğini söyledi. Tikin, kas gruplarının veya sesin ani, hızlı, tekrarlayıcı, istemsiz hareketleri olarak tarif edildiğini dile getiren Karaayvaz, “Çocuk yaşta günlük yaşantının karmaşası, okul uyumunda sorunlar, sınav stresi, başarısızlık kaygısı, eve kardeş gelmesi, ev içi geçimsizlik, akran ve kardeş anlaşmazlıkları, boşanma, istismar, ihmal edilme gibi etmenler çocukta baskı yaratarak, tik denilen hareket bozukluklarının artışına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
 
Motor Tiklere Müdahale Edilmemeli
Bazı tiklerin tedavi edilmesi gerekirken, bazılarına müdahele edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Karaayvaz, “Göz kırpma, boğaz temizleme, kafa sallayıp oynatma gibi basit motor tikler tedavi gerektirmez. Ailelerin tiklere müdahale etmemesi, akademik sorunlar, düşük özgüven gibi durumlar varsa, sınıf içi veya sosyal alan uyumsuzluğuna neden oluyorsa tedavi edilmelidir” dedi.
 
Tiklerde Tourette sendromuna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Karaayvaz, tike karşı şu önerilerde bulundu:

-Çocuğunuz için duyarlı ve sevgi dolu bir aile ortamı yaratın.
- Kardeşler arasında dengeli davranın.
-Çocuğunuzdan beklediğiniz başarı düzeyinin, çocuğun bilişsel düzeyi ve gelişimi ile uyumlu olmasına özen gösterin.
-Uyku saatlerinin düzenli olmasına, bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımını sınırlandırmaya dikkat edin.
-Açık hava etkinliklerine katılımını ve yaşıtları ile beraber zaman geçirmesini sağlayın.
-Ev içi ve dışında ailece zaman geçirin.
-Altı yaşından itibaren spora yönlendirin.
-Çocuğunuza yaklaşımınızı yeniden gözden geçirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.