Öne Çıkanlar bugünün gündemi gündem özeti İsrail gündem başlıkları Afrin Hakkari Muhbir ysk bugünün gündem özeti turizm çin pkk

Çocuklarda Yeterince Anne Sütü Almamak Kabızlığa Sebep Olabiliyor

Sık rastlanan bir şikayet olan kabızlığın, çocukların yaklaşık yüzde 30’unda görülen bir hastalık olduğuna değinen EmseyHospital Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz zamanla düzelir düşüncesiyle çocuklarda kabızlık tedavisinin ertelenmesi, makatta yara ve kanama, hatta büyüme gelişiminde duraksama gibi komplikasyonlara neden olabildiğini anlattı. Korkmaz, “Küçük çocuklarda, yeterince anne sütü alamama ve mama ile beslenme, ek gıdaya başlama, anüs çevresi pişik ve apse gelişmesi, geçirilen enfeksiyonlar kabızlık nedeni olabilir” dedi. 

EmseyHospital’dan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, çocuklar arasında kaka yapma alışkanlığının farklılık gösterebildğini belirterek, “Normal gibi görünen farklılıklar bazen büyük bir rahatsızlığın habercisi olabiliyor. İşte bu nedenle çocuklarda kaka yapma alışkanlığının normal olup olmadığının belirlenmesi çok önemlidir. Kabızlık, çocuklarda sık rastlanan bir rahatsızlık, normal gibi görülen ve zamanla düzelir düşüncesiyle tedavisi ertelenen bu rahatsızlığın, erken tedavi edilmemesi durumunda, makatta yara ve kanama, kaka tutma, kaka kaçırma, hatta büyüme gelişmede duraksama gibi komplikasyonlara neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Çocuklardaki Kabızlığın Nedenleri

Kabızlık başlangıcını çok çeşitli nedenlerle olabildiğine dikkat çeken Korkmaz, “Küçük çocuklarda, yeterince anne sütü alamama ve mama ile beslenme, ek gıdaya başlama, anüs çevresi pişik ve apse gelişmesi, geçirilen enfeksiyonlar kabızlık nedeni olabilir. Daha büyük çocuklarda ise oyuna dalıp kaka tutma, okulda veya kreşte kakasını yapamama, kuru ve lifsiz gıda tüketimi nedenler arasındadır” şeklinde konuştu. Haftada 3 ya da daha az kaka yapma, tuvalet eğitimi sonrası haftada en az bir defa kaka kaçırma, ağrılı ya da sert kaka yapma, kaka tutma, büyük çaplı kaka yapma gibi şikayetlerin kabızlık belirtisi olabileceğini söyleyen Korkmaz, zamanında etkili bir tedavi yapılmaması durumunda problemin katlanarak büyüdüğünü ve neden olduğu komplikasyonlarla tedavinin hem uzun, hem de çok zor hale gelebileceğini ifade etti. 

Tedavi Sonrası Kabızlık Tamamen Geçmeyebilir

Her kabızlık rahatsızlığının tamamen düzelemeyebileceğine vurgulayan Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne yazık ki her kabız hastası normal kaka yapma ritmine ulaşamayabilir. Çünkü kabızlığa neden olabilecek ve tedavisi gerçekten çok zor olan pek çok hastalık vardır. Özellikle anne-babada da kabızlık varsa çocuklar da bu sıkıntıyı çekebilmektedir. Bu hastaların bir kısmı büyüdükçe pelvik kaslar ve karın içi basıncını iyi kullanarak kaka yapmayı daha düzenli hale getirebilir. Ancak bunların iyi takip edilerek, tanı ve tedavi konusunda gerçekten her şeyin yapıldığından emin olmak gerekir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.