Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Dikkat Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk havalara bağlı olarak kalp krizi riski de artıyor.

Havaların hızla soğumasıyla, grip, soğuk algınlığı dışında başka önemli riskler de kapımızda. Üstelik bu ikisine aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırıyor. Uzmanlar uyarıyor; özellikle havaların aşırı soğuduğu dönemlerde vücut ısısını korumak için kalın çorap giymeli, eldiven, atkı ve beresiz sokağa çıkılmamalı!

Kış aylarında özellikle vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları ve dışarıda vakit geçirirken kendilerini koruyucu önlemler almaları kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, soğuk havaların kalp krizini tetiklediği bilgisinin detaylarını şöyle aktarıyor:

Kış Aylarında Akciğer Enfeksiyonları Çoğalıyor

Kışın özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında önemsiz görünen bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkileyecek önemli bir soruna dönüşebilir. Bu sebeple kronik kalp hastaları soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda çok az vakit geçirmelidir. Hava akımına uzun süre maruz kalmak kalp sağlığını önemli ölçüde etkiler, buradan hareketle kalp kapak hastaları, kalp yetmezliği hastaları, koroner arter hastaları ve bypass olan hastalarımıza soğuk havalarda evde vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

Soğuk Hava Ve Rüzgar Kalp Hastaları İçin Riskli

Göğüs kafesi ortasında başlayıp, bazen sol kola, omuza, çeneye doğru yayılım gösteren, baskı, ağrı, yanma ve ağırlık hissi tarzında birkaç dakikadan fazla süren yakınması olan bu tip belirtiler, kalp krizinin işareti olabilir. Kalp krizi geçiren hastalarda; ağrı bazen karnın üst kısmında olmakta, gerek hasta gerekse doktor tarafından mide ağrısı sanılıp atlanabilmekte ve dramatik sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Şeker hastalarında özellikle her zaman göğüste ağrı olmaz. Aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı, terlemeler  geçirilen kalp krizini işaret edebilir .Bu tip yakınmaları olan hastaların,doktorunu uyarıp, kendisinde şeker hastalığının olduğunu belirtmesinde büyük fayda vardır.

Sporunuzu Spor Merkezleri Ya Da Evinizde Yapın

Kışın soğuk havalarda damarların büzüşmesi sonucu, kalp hastaları göğüs ağrısı hissedebilir. Özellikle kalbiyle ilgili böyle bir sorunu olan ancak bunun farkına varmayan kişiler, bu aktivitelere kışın devam ettiklerinde kalbin iş yükü de artar. Soğuk havada, açık alanlarda yapılan sporlar sırasında ani ölümler meydana gelebilir. Kış aylarında kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişiler kış sporlarından, sahillerden, orman alanlarından uzak durup spor salonlarını tercih etmelidir.

Dengeli Beslenme, Her Türlü Tehlikenin Düşmanı

Kalp hastaları, beslenme alışkanlıklarını soğuk havalara göre düzenlemelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Hastalar kendileri için uygun dozu aşmayacak şekilde her çeşit besin tüketebilir. Kış sebzeleri ve meyveleri bolca tüketilmeli, bolca C vitamini alınmalı ve doğru kalori karması oluşturulmalıdır. Bol karbonhidrat yerine protein, yağ ve karbonhidrat sıralamasına dikkat edilmelidir. Kışın habercisi kuru fasulye, mercimek ya da benzeri bakliyatlar da sıkça tercih edilmelidir. Soğuk havalarda yüksek oranda alkol tüketimi kalp krizine yol açan önemli bir nedendir. Alkol vücut ısısında ani değişime neden olarak kalp krizi riskini artırmaktadır. Bu nedenle özellikle kış aylarında alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Bitkisel İlaçlar Faydadan Çok Zarar Verebilir

Her ne kadar doğadan alındığı söylense de hangi bitkisel ilacın kalbe iyi gelip gelmediği iyice araştırılmalıdır. Bilinçsiz bitkisel ilaç kullanımı da kalp krizini tetikleyen etkenlerden biridir. Doğadan alınan bitkilerin kalbe ne gibi etkiler yapacağı bilinmemektedir. Bazı bitkisel ilaçlar damarların daralmasına yol açabilir. Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamaları önerilmektedir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.