Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Diş Çürümesinde Peynirin Bilinmeyen Faydası

Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan, Yemeklerin sonunda bir miktar peynir tüketmenin çürük önleyici etkisi olduğunu belirtti.

Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan, diş hassasiyetinin, kış aylarında sık görülen bir şikayet olduğunu belirterek, "Hatalı yapılan diş temizleme işlemleri, yanlış beslenme alışkanlıkları, diş sıkma, diş gıcırdatma ve strese bağlı durumların neden olduğu diş hassasiyeti, kış aylarındaki ani ısı değişimleri ile birlikte artış gösterebilir" dedi.

Dişlerde iki tür hassasiyet olduğunu anlatan Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan, "Dentin hassasiyeti ve pulpa hassasiyeti. Dentin tabakası ortaya çıktığında oluşur. Dentin, tübül denilen minik açıklıklardan meydana gelir. Her tübülün içinde dişin merkezinden gelen sinir uçları mevcuttur. Bu sinirlerin dış kısımla bağlantısı tübülü dolduran bir sıvı aracılığıyla olur. Dentin ortaya çıktığında, sıcak soğuk ve baskı bu yapıyı etkiler. Bu da hassasiyete yol açar. Dentin hassasiyeti dişin dış koruyucu mine katmanları yok olduğunda ve ya diş eti çekilip açığa çıktığında oluşur" ifadelerini kaydetti.

"Diş fırçasının özelliklerine dikkat edilmeli"

"Diğer hassasiyet olan Pulpa hassasiyeti ise diş özünün bir reaksiyonudur" diyen Arslan, "Pulpa her dişin merkezindeki damar ve sinir toplamıdır. Pulpa hassasiyeti genelde sadece tek dişe etki yapar. Bu iki hassasiyette genelde ısı değişimi ve basınca duyarlılıktan kaynaklanır. Aynı zamanda diş hassasiyetine neden olan bir çok faktör mevcuttur. Soğuk yiyecek ve içecekler, kötü ağız hijyeni, diş çatlağı, tartar birikimi, dişleri sert fırçalamak, tedavi edilmeyen çürükler, diş eti çekilmesi, diş gıcırdatma, diş sıkma, asitli yiyecek ve içecekler gibi" açıklamasında bulundu.

Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan, diş hassasiyetine karşı dikkat edilmesi gerekenler konusunda ise şunları kaydetti:

"Diş fırçasının özelliklerine dikkat edilmeli, fırça ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Diş fırçalarken fazla diş macunu kullanılmamalı ve dişler çok sert fırçalanmamalıdır. Şekerli veya şekersiz tüm asitli içecekler, taze sıkılmış ve hazır meyve suları, bazı meyveler ve gazlı içecekler ciddi bir şekilde dişlerde erozyona sebep olur. Bu nedenle asitli içecekler içildikten hemen sonra dişler en kısa sürede ağız suyla çalkalanarak temizlenmelidir"

"Peynirin çürük önleyici etkisi vardır"

Yemeklerin sonunda bir miktar peynir tüketmenin çürük önleyici etkisi olduğunu dile getiren Arslan, "Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Ani ısı değişikliklerinden kaynaklanan basınç farklılıkları dişlerde gözle görülmeyen mikro çatlakların meydana gelmesine sebep olabilir. Kış aylarında özellikle sık görülen nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı geçirilen hastalıktan sonrası diş fırçası mutlaka yenilenmelidir. Kış aylarında ağız solunumu yapılmamalıdır.Soğuk havada burundan nefes almak gerekir" dedi.
Diş Hekimi İlker Arslan "Soğuk havalar ve kişisel ya da çevresel faktörlerin etkisi ile dişlerde sızlama, hassasiyet gibi problemler ortaya çıktığı takdirde vakit kaybetmeden diş doktoruna gidilmelidir. Bu süre zarfında doğrudan soğuk havaya maruz kalmamak gerekir" uyarısında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.