Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener

Diyabeti Önlemek Mümkün Mü?

Medistate Kavacık Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar, diyabetin önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Kalp damar hastalıkları, gözde damar tıkanması ve körlüğe kadar giden durumlar, katarakt oluşumu, böbrek yetmezliği, duyu, his eksikliği ve uzuv kayıpları gibi önemli sorunlara yol açabilen diyabetin önlenmesinin, riskli kişilerin ortaya çıkarılması ve diyabet gelişmeden koruyucu programlara alınması ile mümkün olabileceğini belirten Medistate Kavacık Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar, bu hastalığın önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

 Pre-diabetik olarak adlandırılan gizli şeker tanısı konmuş kişilerde 10 yıl içinde tip 2 diyabet gelişme riskinin yaklaşık olarak yüzde 50 olduğunu belirten  Bayraktar, tip 2 diyabetinin  önlenmesine yönelik olarak çocukluk çağından itibaren tedbirler almanın mümkün olduğunu belirtti.
 
“Yürüyüş ve Benzeri Aktiviteler Diyabet Riskini Azaltır”

Şişmanlık ve hareketsizlik yüzünden, günümüzde erişkin tip diyabetin görülme yaşının çocukluk-ergenlik çağına kadar inmiş durumda olduğunu belirten  Bayraktar , “Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak minimum 30 dakika orta yoğunlukta yapılan yürüyüş ve benzeri aktiviteler diyabet riskini yüzde 35-40 oranında azaltmaktadır “ dedi.

Tip 2 diyabet ve uzun dönemli organ hasarlarını önlemek için bilgi veren  Doç. Dr. Bayraktar, hareketli olmanın yanı sıra alınması gereken diğer tedbirleri de şu şekilde sıraladı:

- Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalıdır.
- Yeterli ve dengeli beslenmeli günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Günlük enerjinin yüzde 25-30’u yağlardan sağlanmalı, enerjinin doymuş yağ asidinden gelen oranı yüzde 10’un altında olmalıdır.
- Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10’ unu aşmamalı, basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
- Günlük alınan tuz miktarı 5 gramı aşmamalıdır.
- Sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.