Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

Diyabetlilerin Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gerekenler

Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Serpil Salman, “Bir diyabet hastası çantasında hipoglisemi riskine karşı şeker ya da meyve suyu, ara öğün, kan şekeri ölçüm cihazı, eğer kullanıyorsa hap, insülin ve insülin iğne uçyarını bulundurmalı. Ama seyahatte bunları bagaja vermemeli, yanında taşımalı” dedi.

Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Serpil Salman, özellikle tatil yapan diyabet hastalarına önerilerde bulundu.

Prof. Dr. Serpil Salman, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar için tatilde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Salman, özellikle tatilde dikkatli olunması gerektiğini altını çizerek “Bir diyabet hastası çantasında hipoglisemi riskine karşı şeker ya da meyve suyu, ara öğün, kan şekeri ölçüm cihazı, eğer kullanıyorsa hap, insülin ve insülin iğne uçyarını bulundurmalı. Ama seyahatte bunları bagaja vermemeli, yanında taşımalı” şeklinde konuştu. Salman, diyabet hastaları için şu önerilerde bulundu:

Bol Miktarda Su
“Yeterli sıvı alamamak kan şekerinin yükselmesine, böbrek sorunlarına yol açabilir. Yaz aylarında su tüketimini artırmak, diyabetliler için çok önemlidir.

Egzersiz Önemli
Aşırı sıcak olmayan saatlerde, yemekten bir saat sonra yürüyüş, yüzme gibi egzersizlerin yapılması bir yandan iyi vakit geçirmenizi sağlar, öte yandan kan şekeri kontrolü, kilo verme, kalp damar hastalıklarından korunma gibi faydalar getirir.

Güneşlenme Çok Faydalı
Aşırı sıcakta ve güneşte uzun süre kalmak tansiyon yükselmesi, kalp krizi, beyin kanaması gibi riskleri  artırır. Diyabetlilerin aşırı sıcak olmayan saatlerde günde on beş dakika civarında güneşlenmeleri çok faydalıdır. Ancak cilt kanseri riski taşıyan kişilerin önce doktorlarına danışmaları gereklidir.

Ayakkabılara Dikkat
Parmak arası terlikler diyabetlilerde ayak yaralarına neden olabilir. Ayaklarında duyu kaybı gelişmiş olan diyabetlilerin ayakkabı seçimine dikkat etmeleri, çıplak ayakla dolaşmamaları gerekir.

Cilt Nemlendirilmeli
Yazın cilt, kurumaya meyillidir. Nemlendirici kullanarak cildinizin kurumasını önleyin.

İlaçlar Sıcakta Bozulabilir
Haplar, insülinler, kan şekeri ölçüm cihazları ve çubukları aşırı sıcaktan korunmalıdır, çünkü bozulurlar. Unutmayın, insülin bozulduğu halde normal görülebilir.

Hipoglisemi Riski
Egzersiz sıklık ve miktarının artışı, insülinin sıcak havada ciltten daha hızlı emilmesi gibi nedenlerle yazın hipoglisemi riski fazladır. Hipoglisemi belirtilerine karşı uyanık olun.

Diyabet Çantası
Seyahate giderken diyabet çantası hazırlanmalı, bu çanta bagaja verilmemelidir. Çünkü yolculuk esnasında acil ihtiyaç olabilir, valiz kaybolabilir ve hepsinden önemlisi valizin aşırı sıcak veya soğuk ortamda kalmasından ötürü ilaçlar bozulabilir. Çantanızda şunlar bulunmalıdır: kan şekeri ölçüm cihazı, ara öğün, hipoglisemi riskine karşı şeker ya da meyve suyu, eğer kullanıyorsanız hap, insülin ve insülin iğne uçları.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.