Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE gündem özeti çin Rino virüs Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan

Dr. Buğra Buyrukçu: "Sağlığınız İçin Hamsiden Şaşmayın"

Balığın en bol, bazı balık çeşitlerinin en lezzetli olduğu dönemdeyiz. Dr. Buğra Buyrukçu bu dönemde haftada en az iki kez balık tüketilmesini önerdi, “Ancak her balığı değil. Balıkların şahı hamsi, hamsiden şaşmayın” dedi.

Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, üç tarafı denizle çevrili Türkiye’nin balık cenneti bir ülke olduğunu hatırlatırken, balık tüketiminin yetersizliğine dikkat çekti. Sofraların ve sağlığımızın en değerli besin kaynaklarından balığın haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Buyrukçu, içerisinde A, B1, B2 ve D vitaminleri bulunan balığın her yaştan insana faydalı olduğunu vurguladı. Dr. Buyrukçu, “İnsan vücudu tarafından üretilmeyen ama insan sağlığı için vazgeçilmez olan Omega-3 yağ asitleri balıklardan alınmaktadır. Bu asitler trigliserit, kolestrol, damar tıkanıklığı gibi kalp damar hastalıklarına, inmeye yol açan etkenleri bertaraf eder” dedi.


En İyi Balık Sıralamasında Bir Numara
Kırmızı ve beyaz etten daha sağlıklı olan balığın mevsim itibariyle en bol, bazı balık çeşitlerinin en lezzetli zamanı olduğunu hatırlatan Buğra Buyrukçu, şöyle devam etti:
“Bu dönemde düzenli balık tüketmek kadar, tükettiğimiz balığın cinsine de dikkat etmek gerekir. Omega-3’ü en iyi aldığımız balıkların bir sıralamasını yapacak olursak, hamsiyi ilk sıraya koyabiliriz. Hamsi balıkların şahıdır ve açık ara öndedir. Haftada 2-3 kez yediğimizde ve çocuklarımıza yedirdiğimizde sağlıklı bir bağışıklık sisteminin sağlanması dahil sayısız yarar sağlamış oluruz.”

Bu Balık Çeşitlerine Dikkat !

Diğer yandan dip balıklara ağır metallerin bulaştığının altını çizen Dr. Buyrukçu, “Kalkan, mezgit, kefal, levrek, lüfer ve barbunya gibi dip balıklara dikkat edilmesini öneriyor, hele hele bunların kızartılarak tüketilmesinin zararlı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi yüzey balıklarının tüketilmesi, ağır metal riskini en aza indirecektir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Dr. Buğra Buyrukçu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.