Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Dünya Kulak Ve İşitme Gününde Uzmanlar Uyarıyor

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla uyarıda bulunan KBB uzmanları ani işitme kayıpları başta olmak üzere işitme kayıplarının bir dizi nedenden kaynaklanabileceğini belirterek, zamanında doğru  tıbbi müdahale sayesinde işitme kayıplarının tedavi edilebileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, işitme kayıplarının sebeplerinin çeşitli olduğunu belirterek  işitme kayıplarının “İletim tipi işitme kayıpları, sensorinöral işitme kayıpları ve kombine işitme kayıpları” şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.

“ANİ İŞİTME KAYIPLARINDA GECİKİLMEMELİ”

İşitme kaybına neden olan hastalık tespit edildikten sonra duruma göre bir tedavi programının belirlendiğini ifade eden Topak, “Serümen tıkaçlarında küçük bir girişimle tıkaç alınarak işitme kaybı düzeltilebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonları ve orta kulak iltihaplarında medikal tedavi ile işitme kaybı düzeltilebilir. Ani işitme kayıplarında da gecikmeden uygulanacak ilaç tedavisi ile işitme kaybında düzelme sağlanabilir” uyarısında bulundu.

Bazı kulak hastalıklarında ameliyat ile işitme kaybını düzeltmenin mümkün olduğunu ifade eden Topak, “Efüzyonluorta kulak iltihapları, ventilasyontüpü uygulaması ile tedavi edilebilir. Kulak zarı yırtıkları, kronik orta kulak iltihabına bağlı gelişen işitme kayıpları, orta kulak kemikçikleri arasındaki kireçlenmeler ve otoskleroz sayılabilir. Sesorinöral işitme kayıplarında ise işitme kaybının giderilmesi amacı ile işitme cihazları kullanılabilir. Doğumsal işitme kaybı tespit edilen çocuklarda ise başlangıçta işitme cihazı ile işitme kaybı düzeltilmeye çalışılır, işitme cihazı ile sonuç alınamazsa Koklear İmplant uygulaması ile işitmenin sağlanması mümkündür” diye konuştu.

KULAK PAMUKLARI KULAK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Prof. Dr. Murat Topak, kulak sağlığını tehdit eden durumlara da değinerek, “Kirli havuz suları, dış kulak yolunu sert cisimlerle, kulak pamukları ile temizleme alışkanlığı, travmalar, orta kulak iltihaplarının yeterli tedavi edilememesi, orta kulak nezlesinin geç fark edilmesi, annenin gebeliği sırasında maruz kalabileceği enfeksiyonlar, gürültü, yüksek sesle kulaklıkla müzik dinlemek, ototoksik ilaçlar, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi sistemik hastalıklar kulak sağlığını tehdit ediyor” uyarısında bulundu.

Kulak sağlığını korumak için genel temizlik ve sağlık kurallarına uyulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Havuz sularının temizliği kontrol edilmeli. Dış kulak yoluna sert cisimler ve pamuklu kulak çubuğu sokulmamalı” dedi.

“İŞİTME SORUNU YAŞAYAN ÇOCUKLAR HEKİME GÖSTERİLMELİ”

İşitmesi ile ilgili bir sorun olduğundan şüphelenilen çocukların en kısa zamanda bir uzman hekime gösterilmesi gerektiğini ifade eden Topak, “Kulak iltihapları zamanında ve yeterli derecede tedavi edilmeli. Kulak akıntısı, kanama gibi bulguları ciddiye almak gerekmektedir. Gürültülü ortamlarda çalışanlar, koruyucu kulaklık kullanmalı ve kulaklıkla yüksek volümle müzik dinlememek gerekir. Hekime danışmadan ilaç kullanmamak, işitme cihazı takarsam yaşlı olduğum ortaya çıkacak diye düşünmemek lazım” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.