Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Dünyada Her Yıl 5 Milyon Kişinin Ölüm Sebebi Sigara

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen “Çarşı veya pazardan aldığımız hangi ürünün üzerinde ‘kullanma talimatına uygun bir şekilde tükettiğinizde sizi öldürür’ uyarısı yazıyor” sorusundan yola çıkarak, sigara ile ilgili çarpıcı istatistiksel veriler paylaştı.

Gelişmiş ülkeler, sigaranın her geçen saniye bir insanın ölüm sebebi olarak ortaya konmasından sonra sigaranın içildiği alanlar ya da satışı ile ilgili önemli yasaklar veya kısıtlamalar getiriyor.  Ancak, sigara endüstrileri daha çok gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde yaygınlığını sürdürmeye devam ediyor. Şen, sigara ile ilgili istatistikleri ortaya konduğunda ne kadar ciddi bir düşman olduğunun anlaşılabileceğini belirterek, şu bilgileri aktardı:
 

  • Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada bir milyar yüz milyon düzenli sigara içicisi var ve bunların yarısı sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan dolayı hayatını kaybedecek.
  • Her yıl dünyada 5 milyon kişi aktif olarak sigara içtiği için ve yüz binlerce insan sigara dumanına maruz kalmaları nedeniyle ölmekte.
  • Ülkemizde sigara içme oranları yaklaşık olarak erkeklerde % 41, kadınlarda % 13 ve 17 milyon sigara tüketicisi var. Her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.
  • Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde mevcut, bunların 80’den fazlası kanser yapıcı özelliğe sahiptir.
  • Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’i sigara tüketmekte. Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tanı konabilmektedir.
  • Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan kronik bronşit rahatsızlığının %90 tek sebebi sigaradır.
  • Koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 10 ila 30’undan sigara sorumludur.
  • Günde 1-4 arası sigara içimi ve hatta pasif sigara dumanına maruz kalınması kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır.
  • Hamilelikte sigara içiminin bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Sigarayı merak edip deneyenlerin yaklaşık yarısı bağımlı olabilmektedir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.