Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan terörist azerbaycan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Dutun Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Kırmızısı, karası, beyazı bulunan dutun faydaları saymakla bitmiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal dutun faydalarını anlatarak önemli uyarılarda bulunuyor.

Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden dutun sağlık için de pek çok faydası bulunuyor. Kalp hastalıklarından kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarından yüksek kolesterole kadar birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan dutu tüketirken ölçüsüne de dikkat etmek gerekiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “1 çay bardağı dut, 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Günde 1 çay bardağı dut tüketerek dutun faydalarından yararlanabilirsiniz. Ancak eğer diyabet hastasıysanız dut tüketirken yanında mutlaka ceviz, badem veya süt, yoğurt gibi protein ve yağ kaynakları tüketmeye özen gösterin. Böylece kan şekerinizdeki ani yükselmelerin önüne geçebilirsiniz” dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, bir çay bardağı dut yemenin faydalarını anlatarak, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Kötü kolesterolü düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Posalı besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirilen besinlerin çok uzun süre bağırsakta kalmasını ve zararlı bileşenlerin geri emilmesini engellediğini söyleyen Diyet Uzmanı Özge Öçal bu btür besinlerin bağırsaktaki yağın geri emilimini engelleyici etkisi olduğunu ve kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Diyet Uzmanı Öçal, dutun da içerdiği posaların (lif)  kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu belirtti.

1 çay bardağı dut yemenin günlük C vitamini alımına ve lif ihtiyacının yüzde 10’unu karşılamaya önemli bir katkı sağladığını söyleyen Diyet Uzmanı Öçal, C vitaminin vücudu zararlı mikroorganizmalara veya kanserojenlere karşı koruyan en önemli ve en güçlü antioksidanlardan biri olduğuna dikkat çekti.  Pek çok taze meyve ve sebze gibi, içerdiği sindirime yardımcı lifler sayesinde dutun da besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak bağırsak hareketlerini düzenledğini belirten Diyet Uzmanı Öçal ‘’ . Kahvaltınıza da ekleyerek tüketebileceğiniz bu lezzetli meyve kabızlık ve gaz şikayetlerinin önlenmesini sağlarken bağışı sisteminizi de güçlendiriyor.’’ dedi

Kansızlığı önlüyor, göz sağlığını koruyor

Diyet Uzmanı Öçal, Doku ve organların oksijenlenmesini artırarak, metabolizmanın hızlanmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu arttıran demirin dutta bol miktarda mevcut olduğunu belirtti.  Dutun içerdiği demir sayesinde kansızlık ve demir eksikliğinin de önlenmesine destek olduğunu belirten Diyet Uzmanı Öçal, ”Dutun içinde bulunan zeaksantin, özellikle gözün retina kısmında oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyucu olmakla beraber, katarakt gibi hastalıklara karşı da koruyucudur” dedi.

Kan basıncını düzenliyor, kansere karşı koruyor

Dutun içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkilediğine değinen Diyet Uzmanı Öçal  resveratrolün, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağladığını ve inme, kalp krizi gibi hastalıkların oluşumunu önlediğini belirtti.

‘’İçerdiği A vitamini, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde dut, kanser savar meyveler arasında yer alıyor.’’ diyen Diyet Uzmanı Öçal, antioksidanların; hücrelere zarar veren ve kanserli hücre oluşumuna yol açabilecek zararlı bileşenlerin temizlenmesinde ana savunma hattını oluşturduğunu söyledi. Diyet Uzmanı Öçal, dutlarda bulunan çeşitli antioksidanların, hücrelere zarar veren serbest radikalleri engelleyerek vücudu kansere karşı koruduğunu kaydetti.

Kemikleri güçlendiriyor, erken yaşlanmayı önlüyor

Yapılan araştırmalar, bu küçük lezzet ve şifa deposu meyvenin yapraklarının da faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Dut yaprağı çayı vücudun kronik hastalıklara ve ağrılara karşı direncini artırıyor, enfeksiyonlara karşı koruyor ve bunlara bağlı ağrıları azaltıyor. Ancak tansiyon hastaları veya devamlı ilaç kullanan kişilerin dut yaprağı çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor.

İçerdiği kalsiyum ve demir ile birlikte, az da olsa fosfor ve magnezyum, kemik dokusunun oluşturulması ve korunması için oldukça faydalı. Yaş aldıkça, güçlü kemikler için hatta kemik hasarını ve yıkımını tersine çevirerek, osteoporoz veya diğer yaşa bağlı kemik bozuklukları hastalıklarını önlemek için, mevsimindeyken günde 1 çay bardağı dut tüketmeye özen gösterin.

Diyet Uzmanı Özge Öçal ”Ciltte leke ve kırışıklığı azaltan ve saçları sağlıklı tutan dut, içerdiği zengin bileşenler ve A vitamini sayesinde cilt sağlığını koruyor, erken yaşlanmayı önlüyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.