Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

El ve Bileklerini Sık Kullananlar Dikkat!

Karpal tünel sendromu” yani “el-bilek kanalı hastalığı” parmaklarda uyuşma ve kola yayılan ağrılarla kendini gösterirken ev veya iş yerinde ellerini çok sık kullanan kişilerde görülüyor. Parmakların uyuşması ile başlayıp kola yayılan ağrıların dikkate alınması gerektiğini belirten Lokman Hekim Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. İrşadi Demirci uyarılarda bulundu.

Demirci, ağrıların dikkate alınmadığı takdirde, tutma gücünün kaybından başparmak kökündeki kasların erimesine kadar birçok sorunla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Karpal tünel sendromunun gerçekte sinirin el bileğinde sıkışması olarak da tanımlanabileceğini belirten Demirci, “Anatomik olarak el bileğinde 9 tendon ve median sinirin geçtiği karpal tünel olarak isimlendirilen bir boşluk vardır. Bu tünel içindeki basıncın artması ve sinire baskı yapması ile karpal tünel sendromu meydana gelmektedir” dedi.

Bu sendromun ellerini çok ve zorlayarak kullanan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Demirci, “Özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan kişilerde bu rahatsızlık görülür. Aşırı ev işi yapan ev kadınları, bilgisayar kullanımı, müzik aleti çalanlar, ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir” dedi.

Uykudan Uyandıracak Ağrılara Neden Olur

Karpal tünel sendromunun ilk belirtilerinin parmaklarda karıncalanma, uyuşma ve his bozukluğu olduğuna dikkat çeken Demirci, bu sorunların geceleri daha fazla görüldüğünü belirtti. Kişileri uykudan uyandıracak kadar rahatsızlık verebileceğini söyleyen Demirci, ağrı ve uyuşukluğun bazen kola, bazen omuza, boyuna kadar yayılabildiğini ifade etti.

Başparmakta Bulunana Kaslar Eriyebilir

Hastalığın teşhisinin nöroloji uzmanları tarafından fiziki muayene ile yapıldığını kaydeden Demirci,  “EMG ve KTS teknolojileri kullanarak hastalığın şiddeti ve oluşma nedeni tespit edilmektedir. Ultrason ve röntgen çekimleri yaparak da teşhis konabilir. Hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisi ya da fiziksel egzersizler uygulanabilir. Ağır vakalarda ve tedaviye cevap vermeyen durumlarda ameliyat yapılmakta ve hasta uzun süre gözlem altında tutulmaktadır. Bu sendrom ciddiye alınmadığı sürece başparmakta bulunan kaslar eriyebilir ve daha kötü sonuçlara yol açabilir. Kişi parmaklarının işlevini tamamen kaybedebilir. Bu nedenle ağır vakalarda cerrahi olarak sinirin gevşetilmesi gerekir.

Sendromdan Korunma Yolları

Demirci, sendromdan korunmanın yollarını da şöyle sıraladı:

“El ve bilekleri zorlayan işlerden kaçınılması ve aşırı zorlama yapılmaması gerekir. Meslek nedeniyle el ve parmaklar kullanılıyorsa, kişiler el bileğini sürekli bükük tutmalıdır. El, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir. Bu noktaları hareketsiz bırakmamak korunmadaki diğer önemli noktalardır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.