Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Fazla Tuz Tüketimi Hangi Hayati Organları Etkiliyor?

İnsanların, tuzun gıdaları bozulmadan koruduğunu keşfetmesiyle beraber daha fazla tuz kullanmaya başladıklarını vurgulayan Lokman Hekim Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü  Uzmanı Dr. Recep Alanlı Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyumun, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineral olduğunu, “Rafine edildikten sonra sofralarımıza ulaşan tuzun yeterli miktarda alındığında vücutta önemli görevleri, fazla tüketildiğinde ise geri dönüşü olmayan zararları bulunuyor” dedi.

İç Hastalıkları Bölümü  Uzmanı Dr. Recep Alanlı tuz kullanımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 


TÜRKİYE’DE İDEAL ORANIN 3 KATI TUZ TÜKETİLİYOR
Sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı beş gram iken, bugün Türkiye’de kişi başına düşen günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğuna dikkat çeken Dr. Recep Alanlı,  hiçbir genetik yatkınlığa dayanmayan ve sonradan kazanılan tuzlu yeme alışkanlığından kurtulmanın, tuzun doğrudan ve dolaylı olarak neden olduğu hastalıklardan korunmak anlamına geldiğini söyledi.

  
HAYATİ ORGANLARI ETKİLİYOR
Aşırı tuz alımının 4 hayati organı etkilediğinin altını çizen Lokman Hekim Hastanesi  İç Hastalıkları Bölümü Dr. Recep Alanlı, “Yüksek tansiyon ve buna bağlı beyin kanaması ve felç (inme) ile birlikte beyni, göz içi kanama ve ani görme kaybı, kalıcı körlük ile birlikte gözü, kalp damarlarında yüksek tansiyon sonucu zedelenme ve pıhtı atması sonucu kalp krizi, ani ölüm kalbi, yüksek tansiyona bağlı böbrek hasarı sonucu böbrek yetersizliği ile birlikte böbrekleri etkiler. Sakatlık iş gücü kaybı ölüme yol açan bu durumlardan sadece sofradaki tuzluğu kaldırmakla yüzde 30-40 oranında risk azaltılmaktadır” diye konuştu. 


AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN ZARARLARI
Aşarı tuz tüketiminin vücutta oluşturduğu tahribatı anlatan Dr. Recep Alanlı, tuzun zararlarını şöyle sıraladı
-Fazla miktarda tuz tüketilmesi durumunda böbrekler su ve tuz dengesini sağlamakta zorlanıyor. Zaman içinde kan basıncı yüksekliğiyle birlikte böbrek işlevleri üzerinde olumsuz etkiler gelişebiliyor.  
- Damarlardaki basıncı artırarak, damarlarda genişlemeye yol açmaktadır. 
-Kalbe zehir gibi tesir eder. Kalp için tehlikelidir, kalbin ritmini bozar, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk oluşturmaktadır.
- Mide kanserine eğilim yapıp, astım krizlerini de uyarmaktadır. 
-Organizmada yararlı olan “kalsiyumun” yok olmasına sebebiyet vermektedir.
-Şişmanlığa ve omuriliğin kireçlenmesine neden olmaktadır. Bilmelisiniz ki, 1 gram tuz vücutta 250 gram su biriktirmektedir.


TUZ EKSİKLİĞİ DE SAĞLIK SORUNU YARATIR
Tuz eksikliğinin genellikle beraberinde su dengesindeki bozukluklarla bir arada görüldüğünü kaydeden Dr. Recep Alanlı,  “Mutlak tuz eksikliği ishal, kusma, aşırı terleme, yoğun idrar söktürücü ilaç kullanımı durumlarında ortaya çıkıyor. Tuz yani asıl olarak sodyum eksikliğinde baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç değişiklikleri, sara nöbeti ve komaya kadar giden durumlara rastlanabiliyor. Bu belirtilerin gelişmesi sodyum eksikliğinin oluşum hızı ve düzeyine göre hastalarda farklı derecelerde ortaya çıkıyor” uyarısında bulundu.
olmayan zararları bulunuyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.