Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö tüik abd tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Gece Peynir Tüketmek Dişleri Güçlendiriyor

Dişlerin sağlıklı olması için özellikle gece yatmadan biraz süt ve peynirin  tüketilmesi gerektiğini belirten Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez ve Implantoloji Uzmanı İlker Aslan, "Güzel ve sağlıklı dişlerin, estetik avantajlarının yani sıra genel vücut sağlığımıza da olumlu etkisi vardır. İhmal edilen küçük bir çürük, romatizmaya, ülsere, böbrek, kalp-damar hastalıklarına ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabilmektedir" diye konuştu.
 
Arslan, sağlıklı dişlere sahip olmak için olmazsa olmazlar arasında, sabah ve akşam dişleri fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanarak, ağız ve diş temizliği yapılması gerektiğini söyledi.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Protez ve Implantoloji Uzmanı Aslan, ağız kurduğunda şekersiz naneli sakız çiğnemenin, tükürük bezlerinin çalışmasına yardımcı olunduğunu ifade etti. Aslan, havuç, elma gibi lifli ve çok sert besinleri yemenin dişleri temizleyerek güçlendirdiğine vurgu yaptı.

“Tuzlu Suya Zeytin Koyarsanız Dişeti Kanaması Durur”

Ağız kokusunu önlemek için gargaraya batırılmış yumuşak bir fırça ile dilin en arka tarafının fırçalanması gerektiği tavsiyesinde bulunan Arslan, “Gece yatmadan önce biraz süt için veya peynir yiyin. İçlerindeki protein dişlerinizi güçlendirir. Yanınızda diş fırçanız yoksa ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın. Çilek, kanamayı durdurucu bir etki yaparak yüzeydeki zorlanmaları ortadan kaldıran ve plak oluşumunu engelleyen malik asit (beyaz, kristal yapılı, kati organik asit) içerdiğinden dolayı tüketilmelidir. Karbonattaki sodyum bikarbonat ise köpürmeyi sağlayarak diş yüzeylerindeki lekeleri çıkarır. Tuzlu suya zeytin koyarak bir müddet bekletin ve daha sonra bu suyla gargara yapın. Diş etleriniz güçlenecek ve diş eti kanamanız varsa ortadan kaldıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“6 Ayda Bir Diş Hekimine Gidilmeli”

Çikolata, şeker, lokum gibi gıdalardan sonra dişlerin özellikle fırçalanması veya bol su ile çalkalanması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Protez ve Implantoloji Uzmanı Aslan, şu önerilerde bulundu:

“Çocuklarda dişlerin çıkması ile birlikte azı dişlere fissür örtücü uygulanması çürükleri önlemektedir ve Flor uygulaması ile dişleri güçlendirmektedir. Ceviz, fındık, fıstık ve benzeri sert besinler dişlerle kırılmamalıdır. Doğal meyve suları veya maden suları asitli içeceklere göre dişlere daha az zarar vermektedir. 6 Ayda bir diş hekimine giderek, belirli aralıklar ile panoramik röntgen çektirerek çürük kontrolü yapılmalıdır."

“Ülkemizde 2 Yılda Bir Diş Hekimine Gidiliyor”

Arslan, ülkede diş hekimine 6 ayda bir gitme zorunluluğu varken bunun olmamasıyla birlikte, 2 yılda bir gidildiğini kaydederek, “İleride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımını düzenli yapmak, koruyucu ve önleyici tedavileri yaptırmak gerekmektedir" dedi.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.