Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin Hakkari çin pkk Muhbir ysk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik

Gençlerin İnternet Bağımlılığı Psikolojik Sorunları Beraberinde Getiriyor

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, özellikle ergenlik çağında görülen ve bağımlılık seviyesine ulaşan internet kullanımının ilaç ve psikoterapi tekniklerinin yararlı olabileceğinin altını çizdi.

Günümüzde özellikle ergenlik çağında daha sık görülen internet bağımlılığı sosyal izolasyon, toplumdan uzaklaşma, depresyon, anksiyete bozuklukları, obezite gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İnternetin bağımlılığa dönüşmemesi için ebeveynlere büyük görev düşüyor. Ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımlarını yasaklama yerine çocuklarına internet kullanımında içerik ve zaman sınırlamaları getirebileceklerini hatırlatan Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, bağımlılık seviyesine ulaşan durumlarda ise ilaç ve psikoterapi tekniklerinin yararlı olabileceğinin altını çizdi.

İnternet bağımlılığı kişinin internet kullanmaya karşı gelen isteği durduramaması, internet aşırı kullanımına bağlı hem psikolojik hem de fiziksel sorunlar yaşaması ve bu durumun bir sonucu olarak sosyal, mesleki veya akademik işlevselliğinin azalması olarak tanımlayan Uzman Altın “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de hane halkının yarısı internete erişebiliyor. En sık internet kullanımı 16-24 yaş grubundaki kişilerde olmasına karşın 6 yaşından itibaren internet kullanımının başladığı görülüyor” dedi.

Altın, çalışmaların ergenlerin yaklaşık yüzde 10’unun internet kullanımına bağlı psikolojik sorunlar yaşadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

İnternet bağımlısı olan kişilerde internete bağlanılan sürenin artmasıyla birlikte günlük yaptıkları rutin işler için ayırdıkları zamanı azalmaya başladığına dikkat çeken Altın, “İnternet bağımlılığında görülen bu kötü zaman kullanımı mesleki ve akademik başarıda bozulmaya neden olabilir. Yapılan klinik çalışmalar, internet bağımlığının kişilerde depresyon, anksiyete bozuklukları, fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı obezite gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunu ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.

Sosyal Beğenilme Önemlidir

Altın, günlük hayatta ev, mahalle, okul gibi yeni bir sosyal ortam olan sosyal medyada paylaşılan bir resmin daha çok kişi tarafından beğenilmesinin yaşattığı haz duygusu, internet üzerinden oynanan bir oyunda daha yüksek seviyelere ulaşmanın diğer arkadaşlar tarafından takdir edilmesi, çocuk ve ergen için sosyal bir başarı olduğunu bunun ise gençler ve çocuklar için önem taşıdığını ifade etti.

Yasaklama Yerine Kaygılarınızı Paylaşın

Anne ve babaları internetteki tehlikeler konusunda haklı kaygılara sahip olabileceğini belirten Altın şu ifadelerle devam etti:
“Ebeveynlerin yasaklama yerine kaygılarını çocuklarıyla paylaşmaları ve bu konularda hiç çekinmeden kendileriyle iletişimde olabileceklerini söylemeleri daha büyük yarar sağlar. Sosyal medyayı çocuklarıyla birlikte takip etmeleri ise çocukların internette karşılaşabilecekleri tehditleri anlamalarına yardımcı olur. İnternet üzerinden oynanan bir oyunu zaman zaman birlikte oynamak, sosyal medyada kendi çocuklarını takip etmek, zaman zaman beğenmek gibi davranışlarla aynı sosyal ortamı paylaşmak bu iletişimi arttıracaktır.”


Zaman Yönetimi Konusunda Planlama Yapılabilir


Psikiyatri Uzmanı Altın, çocuklarda özellikle akademik başarının düştüğü dönemlerde, çoğu ebeveynin internet kullanımını yasaklama yoluna gittiğini bu durumun anne ve babanın çocuğuyla olan iletişimde yeni bir çatışmaya yol açabileceğini vurguladı.
Böyle durumlarda ise ebeveynlerin yasaklama yerine zaman yönetimi konusunda çocuklarıyla konuşmasını ve beraber bir planlama yaparak anlaşamaya varmalarını önerdi.

Psikiyatrik Yardım Şart

İnternet bağımlılığı tedavisinde de diğer birçok bağımlılık sorununda olduğu gibi hem ilaç hem de psikoterapi tekniklerin yarar sağladığını ifade eden Altın, internet bağımlısı kişilerin psikiyatrik yardım almasının önem taşıdığını belirtti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.