Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tesk genel başkanı bendevi palandöken recep tayyip erdoğan

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, "Sorumlular Hesap Vermeli"

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, "Sağlık Bakanlığı, isim belirtmeksizin ancak şehir ve hastane bazında onaylanmış ve şüpheli vaka sayısını şeffaf bir şekilde açıklaması gerekirken, aylarca çağrılara kulak tıkamış ve gerçekleri gizlemiştir." dedi. 

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız Koronavirüs salgını ve alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, açıklasında şu ifadelere yer verdi:

"Vaka sayılarının bu kadar süredir gerçekte olduğundan daha az gösterilmesi, toplumun karşı karşıya olduğu tehlikenin tam olarak ayırdına varamaması sonucunu doğurmuş, bu gaflet ise daha yeni girmekte olduğumuz kış ayları öncesinde yoğun bakım ünitelerinin neredeyse tam doluluk oranlarına ulaşmasına yol açmıştır. Gerçeklerin üzerinin örtülmeye çalışılmasının bedeli, her gün artık yüzlerle ifade edilen vefat sayıları ve bitip tükenmiş sağlık çalışanları olmuştur. 

Sorumlular hesap vermelidir 

Pandemi sürecinde ödenmiş ve ödenmekte olan bedeller artık tüm çıplaklığıyla karşımızda durmaktadır. Onbinlerce ölüm, yüzbinlerce hasta, tıkanmış sağlık sistemi, tükenmiş sağlık çalışanları, işlevsiz bilim kurulu, geçiştiren kısıtlamalar, bilimsel araştırmaların yasaklanması, ilgili tüm meslek örgütleri ve yerel yönetimlerin dışlanması, kayırmacı, dayatmacı ve çelişkili uygulamalar, tüm dünyada ülkemize dair giderek artan güvensizlik, tüm bunların sorumlusu olmalı, sorumlular hesap vermelidir. 

Tedbirler salgınla mücadelede etkili olmaktan uzaktır

Toplumsal bulaşıcılığın önlenmesine yönelik tedbirlerin yaşama geçirilmesi gerekirken, gelinen noktada uygulamaya konulan sokağa çıkma kısıtlamaları ve diğer önlemler geç kalınmıştır daha da ötesi etkili olmaktan uzaktır. İnsanlar arası etkileşimin en yoğun olduğu mesai saatlerine ve diğer birtakım toplu etkinliklere hiç dokunmadan sadece gece ve hafta sonu sınırlamalar koymak, bilimsel ve akla dayalı salgın yönetimi değil olsa olsa örtülü sıkıyönetim hevesinin bir tezahürü olabilir. Sağlık çalışanları hayat kurtarmak için zamana karşı savaşırken, siyasi iktidar kendi siyasi ikbali için zaman kazanma derdinde düşmüştür. Salgınla mücadelenin ancak halk sağlığı yaklaşımıyla ve epidemiyoloji biliminin rehberliğinde başarıya ulaşılabileceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. 

Gerçek vaka sayıları sağlık çalışanlarının yükünü gözler önüne serdi

Verilerin vaka sayılarının 30 binlerde olması daha önceki verilerin geçersizliğini göstermekte ayrıca sağlık çalışanları üzerindeki yükün sanılanın çok üzerinde olduğunu da ispatlamaktadır. Pandemi ile mücadelenin etkin ve verimli olabilmesi, toplum sağlığının korunabilmesi için sağlık hizmetlerinin en önemli parçası sağlık çalışanlarının sorunlarına acil çözümler üretilmeli, gerekli planlamalar ivedilikle yapılmalıdır.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü bağımsız yapıda yeniden açılmalıdır

Aşı ve ilaç çalışmaları uluslararası tekellerinin insafına terk edilmeyecek kadar yaşamsaldır. Toplum sağlığının geliştirilmesi ve korunması için aşı üretimi ve dağıtımı tekellerin kıskacından kurtarılmalıdır. Salgınlarla mücadelenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için aşı ve ilaç çalışmalarının araştırma, geliştirme, üretim ve dağıtımı merkezi organizasyonla kamu tarafından yapılmalıdır. Halkın güvenli aşıya, parasız, eşit ve yaygın erişimi için tekrar çağrıda bulunuyoruz; Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü bağımsız yapıda yeniden açılmalıdır.  Ülke kaynakları birilerine peşkeş çekmek için değil üretimi esas alan ekonomik bağımlılıklarını asgariye indirmeye çalışmak için değerlendirilmelidir. Sağlık hizmetlerinde birilerine para kazandıran modelden ülke insanının sağlığına gerçek anlamda katkı koyan ve ülke sağlık göstergelerini gerçek anlamda iyileştiren Atatürk’ün başlattığı kamucu, halkçı ve ulusal bir modele geçilmesi ‘’sağlık ve ulusal çıkarlarımız’’ için olmazsa olmazdır.

Sosyal devletin gereği yerine getirilmelidir

Salgınla mücadeleye ekonomik sorunlarının gölgesi düşürülmektedir. Salgınla etkin mücadele edilirken, alınacak tedbirler nedeniyle yurttaşların yaşayabileceği maddi kayıplar sosyal devlet ilkesi gereğince telafi edilmelidir. Salgın kötü yönetilmekte; bedelini ulusumuz canıyla, çocuklarımız yarınlarıyla ödemektedir. 

Siyasi iktidarı; Covid-19 ile etkin mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye, sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla koordinasyon içinde bilimsel yöntemlerle salgınla mücadele etmeye ayrıca bir kez daha bilim kurulunu da gerekçeleriyle birlikte önerilerini açık etmeye çağırıyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.