Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Afrin Komatsu Koca Dünya MHP lideri Bahçeli bugünün gündemi HAVA HAREKATI

Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, "İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor" dedi.

Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, dönemsel olarak salgın haline gelen ve birçok kişinin ölümüne neden olan grip virüsünden korunmak için önerilerde bulundu. Nezle, soğuk algınlığı, grip, kuş gribi, domuz gribi hastalıkların belirtilerinin benzeştiğine, ancak yüksek ateşle seyreden vakaların ölümlere yol açabileceğine dikkati çeken Güney, "İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor" ifadesini kullandı.

Bu tarz rahatsızlıkların mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Güney, “Grip virüsü sürekli mutasyon geçirerek her grip sezonunda yeni bir kimlikle karşımıza çıkmakta ve duyarlı tüm yaş gruplarında kolaylıkla yayılmaktadır. Gripten korunmada bağışıklık sisteminin güçlü olması ya da gücendirilmesi kadar, dengeli beslenilmesi,  bol bol sıvı tüketilmesi, düzenli uyku ve dinlenilmesi, el hijyeninin sağlanması, hastalığa yakalanmış kişilerle temastan kaçınılması, özellikle risk altında olan kişilerin grip aşısı olması önleyici olabilmektedir" önerisinde bulundu.

-“EN BULAŞICI DÖNEM İLK 2-3 GÜN”-

Salgın olan grip virüsünün çok sayıda tip ve alt tipi bulunduğunu anlatan Güney, “A tipi hem insanları hem de domuz, ördek, fok, at ve benzeri hayvanları enfekte eder. B tipi yalnızca insanları enfekte eder. Gribin özgül bir kliniği yoktur. Ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, şiddetli halsizlik, miyalji gibi semptomlar başlamadan bir gün öncesinden onuncu güne kadar hastalık bulaşıcıdır. İlk 2-3 gün en bulaşıcı dönemdir. Sağlıklı iken yapılacak grip aşısı hastalığa yakalanmayı önler. Yumurta alerjisi olan, 6 aydan küçük bebekler ve gebeliğin ilk üç ayında olanlar hariç gripten korunmak isteyen herkes aşı yaptırabilir" ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.