Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Güneş Yanığına Yoğurt, Diş Macunu Değil Bunları Sürün

Yalnızca sahillerdeki tatilcileri değil, sokaktaki herkesi tehdit eden güneş yanığının çaresi, bitkisel yağlar ve çaylarda. İşte Dr. Buğra Buyrukçu’nun her evde bulunan malzemelerle hazırlanabilecek basit yağ ve çay tarifleri.

Yazın kavurucu etkisini fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde, her yaştan insanı tehdit eden tehlikelerden biri de güneş yanıkları. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, özellikle çalışma hayatında olanlarla çocukların güneşe karşı kendilerini iyi koruyamadıklarını söyledi, genellikle ense ve kollarda güneş yanığı meydana geldiğini kaydetti. Güneş yanığı oluştuğunda insanlarda ilk akla gelen çözümün yoğurt veya diş macunu olduğunu hatırlatan Dr. Buyrukçu,”Ancak her ikisi de tıbbi değil ve genellikle iz kalmasına neden olan yanlış uygulamalardır” dedi.


Birinci Kural Güneş Kremi

Güneş yanıklarından korunmanın birinci kuralının “güneş kremi kullanmak” olduğunun altını çizen Dr. Buğra Buyrukçu, “Bilhassa açık tenli olanların kremi 50 faktör olmalı, sadece cilde değil kollar ve ellere de uygulanmalı. 7 yaşüstü çocuklarda 30 faktör, 7 yaş altı çocuklarda mutlaka 50 faktör krem; tüm vücuda tatbik edilmelidir. Güneş kreminin tam anlamıyla koruma sağlaması için içeriği hem yağda, hem suda çözülen olmalıdır” diye konuştu. Güneş kremi kullanmayı unutan ya da kreme rağmen vücudunda güneş yanığı oluşanlara öncelikle bol su içmelerini, yanık olan bölgeye ıslak havluyla kompres yapmalarını öneren Dr. Buyrukçu, basit bitkisel tedavi yöntemlerini ise şöyle anlattı:

Papatya, Nergis Çiçeği, Sarı Kantaron

“Güneş yanığının acısını ve izlerini hızlıca geçiren doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri papatya çayı ve nergis çiçeğiyle yapacağımız karışımdır. Her iki bitkiden birer tatlı kaşığı alarak, 2 bardak ılık suda demlemeye bırakıp, soğuduğunda ıslak bir havlu yardımıyla yanık olan bölgelere kompres yapabilirsiniz. Sadece papatya çayı veya lavanta çayı hazırlayarak yine soğuk kompres yapmak da çok işe yarayacaktır. Bitkisel çayların içine kullanacağımız esanslar yani yağlar da güneş yanığı olan bölgelerde hızlı etki gösterek, kişinin toparlanmasını sağlayacaktır. Bunlardan en önemlisi sarı kantaron yağıdır. Sarı kantaronu bu çayların içine koyabileceğiniz gibi bir pamuk yardımıyla direkt yanığın üzerine de uygulayabilirsiniz. Sarı kantaronu ozon yağıyla karıştırıp uyguladığınızda da hem kısa sürede tedavi edildiğini hem de hiçbir iz kalmadığını göreceksiniz.” Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, güneş yanığı olan bölgede yanığın derecesine göre kızarıklık, su toplaması olabileceğini, ileri yanıkklarda iseüşüme, titreme, bulantı, kusma ve şok hali görülebileceği uyarısında da bulundu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.