Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar MSB esnaf

Hamilelere Deodorant, Parfüm ve Ruj Uyarısı

Deodorant, parfüm ve rujlarda bol miktarda bulunan BPS maddesinin annelik içgüdülerini değiştirebileceği ortaya çıktı.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Massachusetts Üniversitesi’nde fareler üzerinde yapılan önemli araştırmaya ilişkin bu maddenin az miktarda alınmasının bile annenin çocuğun ihtiyaçlarını giderme kapasitesini bozabileceğini söyledi. Görgen, fareler üzerinde yapılan araştırmada, anneliğe özgü davranışların bozulmasıyla birlikte, yavru farelerde ölüm olasılığının sürpriz şekilde arttığına dikkat çekerek,  araştırmaya dair şu bilgileri verdi:

“BPS maddesinin annelik içgüdülerini Zayıflatıyor”

“Düşük dozda maruz kalınan BPS, annelik içgüdülerini zayıflatarak, yavru sıçanların yüzde 10 kadarının ölümüne yol açtı. Günde kilogram başına 2 microgram BPS alan dişilerin yüzde 10’dan fazlası ya yavrularını öldürdü ya da ilgilenmedikleri için yavrularının ölümüne neden oldu. Ayrıca bu maddeye fazla maruz kalan anne fareler yavrularıyla ilgilenmek ya da beslemek yerine daha çok yuvalarında zaman geçirdi. Yine bu farelerin hiperaktivite, aşırı zorlayıcı davranışlar ve yavrularına karşı agresif tavır içinde oldukları gözlendi.”

Görgen araştırmaya ilişkin, BPS’e maruz kalan fare annelerin, kız yavrularının da yuvada daha az zaman geçirerek, obsesif davranışlar sergilediği gözlendiğini ifade etti.

“Biberonlarda ve Saklama Kaplarında da Bulunuyor”

Bu maddenin günümüzde yaygın olarak kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra, bebek biberonlarında ve gıda saklama kaplarında da bulunduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Görgen, “Bisphenol S (BPS), insan sağlığını olumsuz etkilediği düşünülen  ve plastik bileşiminde yer alan BPA’nın yerine geliştirilmişti.BPS’in son yıllarda artan popularitesine rağmen, etkileri konusunda yapılmış sadece birkaç adet çalışma  mevcut” değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.