Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat cumhurbaşkanı erdoğan

Hipertansiyonunuzu Düşürmek İçin Harekete Geçme Zamanı!

Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz’ "Sprint araştırmasının sonuçlarının yaşlanmayla birlikte kabul edilebilir bir değer olan 140 mm sistolik kan basıncının yeterli olmadığına; 120 mm civarına indirildiğinde kalp damar hastalıkları konusunda ciddi bir azalma oranını da beraberinde getiriyor." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya üzerindeki her 8 ölümden birinin nedeni olan ve en öldürücü 3. hastalık olarak kabul edilen hipertansiyonu kontrol altına almanın önemi, son yılların en önemli hipertansiyon araştırması olarak kabul edilen Sprint’lebir kez daha gözler önüne serildi.

50 yaş üzerinde kalp damar hastalıkları riski yüksek olan 9361 kişi üzerinde 3,5 yıl süren araştırmanın sonuçları yıllardır bilinin aksine yaşlılarda tansiyonun biraz yüksek seyretmesinin kabul edilebilirliğinin doğru olmadığını kanıtlar nitelikte…

Araştırma sonuçlarını ve hipertansiyonu kontrol altına almak için yapılması gerekenleri Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz şöyle açıkladı. Sprint araştırmasının sonuçlarının yaşlanmayla birlikte kabul edilebilir bir değer olan 140 mm sistolik kan basıncının yeterli olmadığına; 120 mm civarına indirildiğinde kalp damar hastalıkları konusunda ciddi bir azalma oranını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Gündüz; ‘Yıllardır 50 yaş üzerinde kabul edilebilir gözüyle değerlendirdiğimiz sistolik kan basıncı değerinin 14 civarında olmasının bu araştırmayla aslında yeterli olmayacağı; yoğun bir tedaviyle değerin 12 seviyesine yakın tutulması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Bu çalışmada yer alan hastaların %28,2’si 75 yaş üzerinde, %28,4’ü kronik böbrek yetmezliği olan hastalardı.Yayımlanan araştırmada yoğun tedaviyle sistolik kan basıncı 14’ün altına düşürüldüğü; hatta 12 civarına getirilebildiği takdirde kalp ve damar hastalıklarınıngörülme riskini %25 azalttığı sonucuna ulaşıldı. Aynı çalışmada ölümlerin yoğun tedavi grubunda %27 daha az olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmadan yola çıkarak sistolik tansiyonu kontrol almanın sağlıklı yaşlanma konusunda önemli bir rolü olduğunu söyleyebiliriz’ açıklamasında bulundu.
 
Hipertansiyonunuzu kontrol altına almak için;

  • Düşük kalorili ve küçük porsiyonlar tercih edin.
  • Kırmızı et yerine, tavuk veya balık tüketin.
  • Şeker ve şeker ilaveli gıdaları hayatınızdan çıkarın.
  • Paketlenmiş ürünlerinden uzak durun.
  • Isıl işlem görmüş, salam, sucuk, sosis gibi gıdaları yemeyin.
  • Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yağsız olanlarını tercih edin.
  • Protein, magnezyum ve kalsiyumdan zengin kurubaklagillere sofranızda yer açın.
  • Tuzu hayatınızdan çıkarın.
  • Beslenmenize dikkat ederken, egzersizi de günlük rutininize ekleyin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.