Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

İşlenmiş Et, Sigara Kadar Tehlikeli

İşlenmiş gıdaların, özellikle de işlenmiş etlerin sağlığa verdiği zararın sigarayla yarıştığını söyleyen Dr. Buyrukçu, “İşlenmiş et ve sigarayı bırakarak, 23 kanser türü riskini azaltmak mümkün” dedi.

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, işlenmiş gıdaların vücutta yarattığı tahribatın tahminlerin çok üzerinde olduğu uyarısında bulundu. Tüm işlenmiş gıdaların, özellikle de işlenmiş etlerin kanser ve kronik hastalıklar dâhil pekçok hastalığa davetiye çıkardığını bildiren Dr. Buyrukçu, “İşlenmiş gıdalar yüksek şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir, fazla tüketim için tasarlanmışlardır, içeriğindeki bileşenlerin bir bölümü gerçek gıda değil yapay kimyasallardır. Bu durum da insanları, abur cubur dediğimiz zararlı gıdaların bağımlısı haline geririr. Abur cubur tüketiminde kontrolü kaybedenlerin sayısı hiç de az değildir” diye konuştu.

Sucuktan Kurutulmuş Ete Kadar…
İşlenmiş gıdaların besin değerinin, işlenmemiş gıdalara nazaran olağanüstü düşük olduğunun altını çizen Dr. Buğra Buyrukçu, “İşlenmiş gıdaları et ve sebze türü gibi gerçek gıdalara tercih ettiğimiz zaman hastalık riskini de arttırırız. Özellikle işlenmiş etler sigara kadar zararlıdır. Ne yazık ki günümüzde sigara yerine geçen sayısız besin vardır ve başı işlenmiş etler çekmektedir. Dolayısıyla sosis, sucuk, pastırma, jambon, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. İşlenmiş etler ve sigaradan uzak durarak 23 çeşit kanser türü ve bazı kronik hastalıkların riski azaltılabilir” dedi. Dr. Buğra Buyrukçu, işlenmiş et ve sigara bırakıldığındıa yakalanma riski azaltılan hastalıkları ise şöyle sıraladı:

İşte Yakalanma Riski Azalacak Hastalıklar
“İşlenmiş et tüketilmeyerek mesane, meme, prostat, pankreas, böbrek ve akciğer kanseri, lösemi, kolorektal kanseri, özofagus kanseri, gastroinfestinal kanseri ve hodgkin dışı lenfoma riski azaltılabilir. Sigara kullanmayarak veya azaltarak akciğer ve mide kanseri, mesane ve serviks kanseri, akul miyeloid lösemi, özofagus kanseri, böbrek kanseri, ses kanseri, ağız kanseri, pankreas kanseri ve farenks kanseri (boğaz) riski azaltılabilir. Her iki zararlının terk edilmesi halinde riski azalacak kronik hastalıklar ise şöyle sıralanabilir; inme, kısırlık, akciğer hastalığı, kronik obstürtif, groner arter hastalığı ve kemik erimesi…” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Dr. Buğra Buyrukçu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.