Öne Çıkanlar deprem meclis KENAN DOĞULU gülben ergen Hadise tarkan Ebru Gündeş İrem Derici kıbrıs ambulans İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu hüseyin çelik

Kafein Bağımlılığı Tedavi Edilebilir Mi?

Fatmanur Akpunar'ın kafein bağımlılığını agmatinle tedavi edilmesine ilişkin çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenecek projeler arasına alındı.

Beyinde sentezlenen ve depolanan bir sinir hücresi ileticisi olan agmatin, kafein bağımlılığı tedavisinde etkili olabilir mi sorusuna cevap arayan Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fatmanur Akpunar'ın kafein bağımlılığını agmatinle tedavi edilmesine ilişkin çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenecek projeler arasına alındı.

Araştırmada, alkol, kafein, nikotin ve amfetamin gibi maddelerin kronik kullanımda duyarlılaşmaya neden olması, aynı zamanda madde bağımlılığı ile ilişkilendiriliyor.

Kafein Bağımlığına Agmatin Çare Olabilir Mi?

Daha önce yapılan deneysel çalışmalarda, beyinde sentezlenen ve depolanan bir sinir hücresi ileticisi olan agmatinin, alkol bağımlılığı tedavisinde faydalı etkileri görüldü. Bulgular agmatinin, maddenin kötüye kullanımı ve madde bağımlılığının tedavisinde bir potansiyele sahip olabileceğine işaret ediyor.
 
“Agmatinle Birçok Bağımlık Tedavi Ediliebiliyor”
 
Bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkan Akpunar, kronik kullanımda cinsiyete ve doza bağlı gelişen kafein bağımlılığında, agmatinin tedavi edici rol oynayabilme ihtimali üzerinde çalışıyor. Erkek ve dişi fareler üzerinde farklı dozlarda kafein bağımlılığı modeli oluşturan Akpunar, “, Agmatinle bağımlılığın etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor. Ortaya çıkacak sonuçlar birçok bağımlılığın agmatinle birlikte tedavi edilebilmesini sağlayabilir.”
 
“Bu Maddenin Kendisi de Bağımlılık Yapabilir”
 
Çalışmalarını Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın danışmanlığında sürdüren Akpunar, araştırmanın sonuçlarına en kısa sürede ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, agmatinin kendisinin de bağımlılık oluşturabileceği ve kafenin yerine geçebileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.