Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

Kahkaha Yogası İle Stresten Kurtulun!

Yoga nefes teknikleri ve kahkaha egzersizlerinden oluşan “Kahkaha Yogası”, insanda mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini artıyor. Yapılan araştırmalar, pek çok hastalığın tedavi sürecinde uygulanan kahkaha yogasının, yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu ve stres anında yükselen kortizol seviyesini azalttığını ortaya koydu. 

Kahkaha yogasında amacın kişilerin herhangi bir neden olmadan gülmesini ve kahkaha atmasını sağlamak olduğunu dile getiren Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kahkaha Terapisti Dr. Nilgün Kuru Alıcı, “Uzmanlar, kahkaha yogasında beynin gerçek ve sahte kahkahayı ayırt edemediğini saniyeler içerisinde sahte kahkahanın gerçeğe dönüştüğünü belirtiyor. Bu etkinin bireyin bütüncül gelişiminin yanı sıra vücut kimyasında ve hormonlarında da bir denge yarattığını söylemek mümkündür. Yapılan çalışmalarla kahkaha yogasının mutluluk hormonu diye bilinen serotonin seviyesini artırdığı ortaya konuldu.” dedi. 

Kahkaha yogasının emziren anneler üzerinde de etki gösterdiğini kaydeden Alıcı, “Kahkaha yogasının anne sütünde bulunan melatonin düzeyini artırarak bebeğin dolaylı olarak büyüme ve gelişimine katkı sağladığı saptandı. Aynı zamanda, bu tekniğin stres anında yükselen kortizol seviyesini azalttığı, diyabetik hastalarda kan protein seviyesini azalttığı belirtiliyor. Tüp bebek tedavisi alan kadınlarda yapılan deneysel çalışma sonuçlarına göre, kahkahan yogası sonrasında stres ve depresyon seviyelerinde anlamlı derecede azalmalar saptandı. Başka bir çalışmada ise, meme kanseri tedavi süreci sonrası bireylere uygulanan kahkaha yogasının yaşam kalitesini arttırmada etkili olduğu ortaya koydu diye konuştu. 

Kahkaha yogasının dünyada tamamlayıcı tıp yöntemleri arasında yer aldığını bildiren Alıcı, buna rağmen Türkiye’de gelişiminin yavaş ilerlediğini söyledi. Alıcı, uluslararası alanda kahkaha yogasının etkililiğini gösteren pek çok bilimsel çalışma olmasına rağmen, ülkede konu ile ilgili ilk doktora tez çalışmasının Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde kendisi tarafından yürütüldüğünü anlattı. Tez çalışması hakkında bilgi veren Alıcı, “Deneysel tez çalışmasında huzurevinde yaşayan yaşlılara 21 oturum kahkaha yogası yapılmış ve yaşlıların yaşam kalitesinin arttığı belirtilmiştir” dedi. 

Kahkaha yogasının çocuksu oyunları içermesi ve her yaş grubuna hitap edebilecek uygulamalardan oluşmasının eğitimci, akademisyen ve sağlık personellerinin de dikkatini çektiğini belirten Alıcı, yapılan çalışmalarda kahkaha yogasının her hangi bir yan etkisine rastlanmadığına ve mutlaka kahkaha yogası sertifikası alan kişiler tarafından yapılması gerektiğine de dikkat çekti. 

Anahtar Kelimeler:
Meme Kanseri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.