Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Pandemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi

Kalp Hastaları Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Spor yapmanın sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezleri arasında olduğunu ifade eden Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Sönmez, kalp hastalığı olanların spor yaparken çok daha dikkatli olmasını, hatta bazı kalp hastalarının kesinlikle spor yapmaması gerektiğini belirtti.

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Sönmez, eforla göğüs ağrısı olanların, ciddi kalp yetmezliği olanların, kontrolsüz hipertansiyonu olanların, diyabete bağlı hedef organ hastalığı olanların, fonksiyonel kapasitesi sınırlanmış kapak hastalarının ve Pulmoner hipertansiyonu olan hastaların spor yapmamalarını önerdi.

-KALP HASTALARI, HANGİ SPORLARDAN UZAK DURMALI?-

Bazı kalp hastalarının ile kalp kası kalınlaşması olanların yarışmalı sporlardan uzak durması gerektiğini dile getiren Sönmez, bu hastaların ağır kaldırma, vücut geliştirme için yapılan spordan uzak durmalarını önerdi. Sönmez, kalpte delik nedeniyle takipte olanların dalgıçlık veya yüksek irtifa sporları yapmaması gerektiğini, kapak hastaları veya Pulmoner hipertansiyonu olanlar için ise karın basıncını artıran egzersizlerin son derece tehlikeli olduğunu bildirdi.

-KALP HASTALARI HANGİ SPORLARA AĞIRLIK VERMELİ?-

Sönmez, belirttiği sorunların dışındaki kalp hastalarının mutlaka doktorlarına danışarak ve kontrollü olarak, extrem sporlar hariç diğer sporları yapabileceğini ifade etti.

-KALP HASTALARI SPOR YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?-

Kalp hastalarının “Warm up” denilen ısınma fazı tüm sporları yaparken dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Sönmez, şöyle açıkladı:

“15 dakikalık ısınma egzersizinden sonra 30 dakikanın üstünde terleyici ve “hedef kalp hızına” ulaşmayı sağlayan spor aktivitesi önerilir. Hedef kalp hızı 220- yaş şeklinde kabaca hesaplanır. Bu değerin yüzde 80’nine ulaşma hedeflenmelidir.”

-SPOR SALONLARINA KAYIT OLURKEN YAPILMASI GEREKEN OLMAZSA OLMAZ TESTLER NELER?-

Düzenli spor yapacaklar kişilerin mutlaka aile hekimi muayenesi yaptırmasını, gerekli görülen hastalarda ise EKG ve efor testi yapılmasını öneren Sönmez, 35 yaş üzerinde düzenli spor yapacak hastalara fizik muayene sonrası mutlaka efor testi yapılmasını belirtti.

-BİR KALP HASTASI HAFTADA KAÇ KERE SPOR YAPMALI?-

İdeal olarak haftanın her günü 30 dakikanın üzerinde egzersiz önerildiğini ancak haftada 5 gün kesinlikle spor veya egzersiz yapılması gerektiğini vurgulayan Sönmez, haftalık harcanması gereken kalorinin yaklaşık 1600 kalori civarında olduğunu kaydetti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.