Öne Çıkanlar Arap Çinde kullanımda olan 5G baz istasyonu sayısı Çinde üniversite öğrenci sayısı Çin Büyükelçiliği Çin Yeni Bir Ticari Telekomünikasyon Uydusu Fırlattı Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Çin Ticari Uçak Şirketi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Çin Eximbanktan 300 Milyon Dolar Kredi Sağladı Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Karabuğday Tüketmemiz İçin Sağlıklı Nedenler

Karabuğday,  yüksek besinsel değere sahip protein ve önemli düzeylerde diyet lif, bazı önemli vitaminler ve mineralleri içeren bir tahıl türüdür. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bulgur, pirinç, irmik, makarna yerine kullanabileceğimiz sağlıklı tahıl alternatifi olan karabuğdayı mutfaklarımızda sıkça kullanmamız gerektiğini belirtti.

Özger,  karabuğdayı tüketmenin sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyleyerek, bu ürünü düzenli tüketen kişilerin kalın bağırsaklarının daha sağlıklı çalıştığını, yapılan çalışmalarda görüldüğünü ifade etti. Besinin, proteinin biyolojik değerinin yüz de 90’ın üzerinde olduğunu dile getiren Özger, “Bu değer, örnek protein olarak kabul edilen anne sütü ile yumurta proteinlerinin sahip oldukları yüzde 100 biyolojik değerine çok yakındır ve bu yüzden karabuğday proteinleri hemen tüm diğer meyve-sebze ve tohumların proteinlerine göre besleyicilik açısından daha kalitelidir” açıklamasında bulundu.

“Karabuğday Obeziteye Karşı Korur”

Yapılan araştırmalarda, karabuğdayın düzenli tüketilmesi halinde, yüksek kolesterolü düşürmede etkili olduğu bilgisini paylaşan Diyetisyen Özger, “Lif içeriğinin yüksek olması ve düşük glisemik indeksi sebebiyle diyabeti olan kişiler rahatlıkla tüketebilir. Yüksek lif içeriği sebebiyle tok tutar ve kan şekerini dengeleyerek obeziteye karşı korur. Hipertansiyon ve kardiyovasküler bozuklukların diyet tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. İçeriğindeki quarsetin den dolayı güçlü antioksidan kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Fonksiyonel Gıda”

Karabuğdayın ‘Fonksiyonel Gıda’ olarak bilindiğine dikkat çeken Özger, fonksiyonel gıdaların, hastalık oluşturma riskini azalttığının altını çizerek bu gıdanın faydalarını şu şekilde sıraladı:

“- Karabuğday, prebiyotik gıda olması ve yüksek lif içeriği sebebiyle kolon kanserinin önlenmesinde etkilidir.
-Bitkisel proteinlerin en iyi kaynaklarından biri olması sebebiyle özellikle vejeteryanların, hamilelerin, çocukların, emziren annelerin, yaşlıların diyetlerinde mutlaka bulunması gereken bir besindir.
-Demir içeriği tüm tahıl ve kurubaklagiller arasında en yüksektir. Sıklıkla anemi sorunu yaşayanlar, hamile bayanlar ve bebekler için ideal bir besindi.
- Karabuğdayda bulunan bazı anti besinsel faktörlerden dolayı insan vücudunda buğday ve baklagillerden daha zor sindirilebilir. Düdüklü tencerede pişirmek, pişirmeden bir gece önce suda bekletmek tüketim sonrasında meydana gelebilecek gaz ve şişkinlik şikâyetlerini azaltabilir.
- Gluten içermemesi yönünden çölyak hastaları ve glüten intoleransı yaşayan kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.