Öne Çıkanlar pkk bugünün gündemi azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, “Çene Ağrısı Ve Kusma Varsa Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz”

Dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını dile getiren Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanları olduğunu söyledi.

Kalp krizinin birincil belirtisinin şiddetli göğüs ağrısı olduğunu belirten Bozkurt, araştırmalara göre erkeklerde görülen çene ağrısı, kusma ve nefes darlığının da kalp krizi belirtisi olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

HER 3 DAKİKADA BİRİ ÖLÜYOR

Türkiye’de her sene 200 bin kişinin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Bozkurt, “Her 3 dakikada bir vatandaşımızı kalp krizinden kaybediyoruz” dedi. Bozkurt, DSÖ verilerine göre, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Kalp krizinin hafif ve ağır belirtileri olduğunu anlatan Bozkurt, en önemli belirtinin şiddetli göğüs ağrısı olduğunu ifade etti. Ağrının çene, sırt, omuz, kol, karın ya da boyuna da yayılabildiğini aktaran Bozkurt, bazı durumlarda sağ kol uyuşmasının da kalp krizi belirtisi olabileceğine vurgu yaptı.

GİZLİ KALP KRİZİNE DİKKAT

Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu gibi durumların da yer aldığını belirten Bozkurt, bazı insanların sessiz ve gizli kalp krizi geçirdiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle şeker hastalığına sahip olanlar için geçerli olduğunu dile getiren Bozkurt, şunları söyledi:

“Erkeklerde kalp krizi belirtileri, kadınlara göre farklı olabilir. Araştırmalara göre sırt ya da çene ağrısı, nefes darlığı, kusma ve bulantı kalp krizi geçiren erkeklerde daha sık görülmektedir. Buna karşın kadınlarda kalp krizi belirtileri daha çok göğüs kafesi odaklıdır. Erkeklerde bu durum göğüs kafesine baskı ile başlar ve kola doğru yayılır.”

 Stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanları olduğunu söylen Bozkurt, fiziksel aktivite, düzenli beslenme ve stres yönetiminin kalp sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Bozkurt, “İnsanlarımız göğüs ağrısını ve nefes darlığını hiçbir zaman hafife almasınlar. Böyle durumda, mutlaka bir doktora ambulansla gitmeleri gerekir” dedi.

COVID HASTALARINA UYARI

Şeker, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı ya da kalp yetersizliği bulunanların Covid-19 virüsüne daha duyarlı olduğuna dikkati çeken Bozkurt, bu kişilerde enfeksiyonun gelişmesi durumunda hastalığa bağlı komplikasyon ve ölümün daha sık gerçekleştiğini belirtti.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bozkurt, Kovid-19 sonrası kalp krizinin genellikle "yaygın iltihabi durumun neden olduğu damar içindeki plakların yırtılması ya da damarların direk pıhtı ile tıkanması" sonucu meydana gelebildiğini anlattı. Bozkurt, "Şiddetli göğüs ağrısı olan hastalarda kalp krizi mutlaka akla gelmeli, laboratuvar tetkikleri, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi tetkikleri ile tanı koyulmalıdır. Kardiyoloji hekimleri olarak kalp hastalığı olmasa dahi Covid-19 geçiren hastaların rutin aralıklarla kardiyak muayeneden geçmesini öneriyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.