Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti pkk Übeyd Adıyaman 2018 Türkiye Pist Şampiyonası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Adalet Bakanı Abdülhamit Gül

Karlı Havalarda Anne Adaylarını Koruyacak Öneriler

Havaların günden güne soğuması ve karın etkisini giderek artırması ile birlikte yaşam şartları her birey için daha zorlu hale gelmeye başladı. Soğukla mücadele ederken bir yandan işe yetişme telaşında olan ebeveynler diğer yanda okula gitmeye çalışan öğrenciler soğuk iklim koşullarına rağmen günlük hayatın gerekliliklerini yerine getirmeye çalışıyor. Bu koşuşturmaca içinde kendisine en dikkat etmesi gereken kişiler şüphesiz bebeğini kucağına almayı bekleyen anne adayları.

Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, kadınların hamilelik sürecinde dikkat etmesi gereken konuların arttığını belirterek, başta bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına,  portakal, mandalina, kivi, nar gibi meyveler tüketip doğru  beslenilerek, kayma ve düşme tehlikelerine karşı tabanı rahat kaymayan ayakkabılar ile yünlü ve pamuklu çoraplar giyilerek olası tehlikeleri ortadan kaldıracak yönde önlemler alınması gerektiği konusunda uyardı.

“Hamileler Kalabalık Alanda Bulunmamaları Gerekir”

Bahçeci, hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde görülen azalmayla anne adaylarının, başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere birçok enfeksiyona karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Gribin, bulaşma şeklinin en çok solunum yoluyla geçtiğini ifade eden Bahçeci, hamilelerin mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmaması, bulunması gerektiği durumlarda ise maske kullanmasıyla hastalıktan korunabileceğine vurgu yaptı.

“Bol Bol C Vitamini Tüketin”

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına kış aylarında kolaylıkla bulunabilecek C vitamini yönünden zengin olan meyvelerin bol miktarda tüketilmesinin önemli olduğunu belirten Bahçeci, “Elma, armut, muz, kivi gibi meyvelerle yapılacak meyve salatalarının hamilelerin hem bağışıklığını güçlendirecek hem de kalori ve mineral desteği açısından tercih edilebilecek ideal besinler olduğunu” dedi.

“Baklagillerin Tüketilmesi Bebeğin Zekâ Gelişimini Artırır”

Bebeğini kucağına almayı bekleyen anne adaylarının karbonhidratlı yiyecekler yerine kuru baklagilleri tüketmelerinin bebekte beyin, kas, diş ve kan dokularını geliştireceğini kaydeden Sağlık Grubu Başkanı Bahçeci, bebeğin zekâ gelişimini artıracak, içeriğinde omege 3 ve omega 6 asitlerini barındıran balığın, özellikle soğuk havalarda sıklıkla tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Hamilelikte Günlük İki Litre Sıvı Tüketilmeli”

Bahçeci, az sıvı tüketiminin gebelik hormonlarının da etkisiyle kabızlık sorununu ortaya çıkardığını söyleyerek, soğuk kış aylarında hareketsizliğin artması ile bu durumun ciddi problemlere yol açtığını dile getirdi. Sağlık Grubu Başkanı Bahçeci, anne ve bebeğin sıvı dengesini koruyarak, kabızlık gibi birtakım problemlerin önüne geçebilmek adına hamilelikte günlük iki litre sıvı tüketimi önemine dikkat çekti.
Bahçeci, bu dönemde sıcak sıvı tüketme isteğinin, sıcak süt içilerek karışılabileceği önerisinde bulunarak “Böylece gebelikte artan kalsiyum ihtiyacı da desteklenmiş olur. Bununla birlikte hamilelikte yaşanan gaz problemlerinin artmaması için de pırasa, karnabahar, lahana, brokoli gibi kış sebzelerinin haşlanıp suyu süzülerek pişirilmesinde fayda vardır” dedi.

“Birkaç Kat İnce Kıyafetler ile Yünlü ve Pamuklu Kumaşlar Tercih Edilmeli”

Bağışıklık sisteminde olduğu gibi hamilelik döneminde anne adayının ısı kontrol mekanizmasında da birtakım yetersizlikler oluşup, bunun sonucunda da soğuğa ve sıcağa karşı dayanıksızlıklar doğduğunun önemine dikkat çeken Bahçeci, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Değişen ortamlarda ısıyı sabit tutabilmek, terleme ve üşeme sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkları azaltabilmek için anne adayının tek kat kalın bir kıyafet giymesi yerine gerektiğinde çıkarabileceği birkaç kat daha ince kıyafeti giymesi uygun olur. Yine iç giyim dâhil olmak üzere seçilen kıyafetlerin sentetik ve naylon kumaşlar yerine, hava alabilen yünlü ve pamuklu kumaşlardan olmasına dikkat edilmelidir.”

“Ayakkabı Seçimi Oluşabilecek Kazaları Önler”

Bahçeci, hamilelik aylarında bebeğin büyümesi ile anne adaylarının ağırlık merkezinin değiştiğine işaret ederek,“Yoğun kar yağışı olan şu günlerde anne adaylarının ayakkabı seçimi bu tür kazaların önlenmesi açısından daha fazla önem arz eder. Tabanı rahat, kaymayan, postürü destekleyen ayakkabıların, yünlü ve pamuklu çoraplarla giyilmesi anne adayı için en sağlıklısı olacak” uyarısında bulundu.

“Evde Uzun Süre Kalmak, Depresyon Eğilimine Neden Oluyor”

Gebelikte beden sağlığı kadar ruh sağlığının, kış aylarında soğuk havadan oldukça etkilendiğini söyleyen Bahçeci, bu aylarda sürekli soğuk ve kapalı havaya maruz kalmayla beraber, evde uzun süre zaman geçirmenin depresyona neden olduğuna değinerek şöyle devam etti:
“Beden sağlığı kadar depresyon gibi problemlerin ortaya çıkmaması için bulunulan ortamın sık sık temiz hava ile havalandırılması, yoga, pilates gibi hafif sporlarla bedenin harekete geçirilmesi, seyahat, aile ve arkadaş ziyaretleri gibi aktivitelerin ihmal edilmemesi gerekmektedir.”
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.