Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener

Karlı Havalarda Düşmemek İçin Neler Yapılmalı?

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Can Hürel, 30 cm beklenen kar kalınlığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Hürel, karlı havada yürümenin tehlikeli olabileceğini ve yaşlıların tek başına dışarı çıkmaması gerektiğini bildirdi.

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Can Hürel, karlı havalarda yürümenin tehlikelerine değinerek, düşmemek için neler yapılması gerektiğini ve düştükten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Karlı havalarda öncelikle elleri cebe sokmamayı öneren Hürel, “Çünkü bu şekilde tutunma imkanınızı kaybedersiniz ve buna ek olarak dengenizi de sağlamakta zorlanırsınız. Hava ne kadar soğuk olursa olsun elleri cebe sokmamak gerekiyor” uyarılarında bulundu. Öte yandan elde torba ya da çanta gibi şeyler de taşımanın düşerken bedeni korumaya engel olacağını ifade eden Hürel, kullanılan ayakkabıların da kaymayan özellikte olmasına özen gösterilmesini tavsiye etti. Ayrıca, yaşlıların karlı havalarda yalnız dışarı çıkmamasını ve yokuş aşağı yürümekten kaçınılmasını öneren Hürel, herkesin buzlu alanları tespit ederek yürümesi gerektiğini belirtti.

-DÜŞTÜYSEK NASIL HAREKET ETMELİYİZ?-

Düşme sonucu yapılması gerekenlere de değinen Hürel, darbe alınan uzva çok yüklenilmemesini, darbe alan kısmı yüksekte tutmaya özen göstererek ödem oluşmasının engelleneceğini ifade etti. Mümkünse sonrasında soğuk uygulanarak oluşabilecek şişkinliğin de önleneceğini belirten Hürel, kırık olduysa en yakın sağlık kuruluşuna başvurana dek karton, mukavva ya da sargı bezi ile bölgenin tutturulmasını önerdi.

-KIRIK VEYA ÇATLAKSA NASIL ANLARIZ?-

Hürel, bölgenin kırık ya da çatlak olmasını dışarıdan anlamanın çok zor olduğunu ancak radyolojik tetkikle anlaşılacağını kaydetti. Hürel kırık ve çatlak tanılarını şöyle açıkladı:

“Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız çok ağrı yoksa burada önemli bir şey yoktur bakış açısı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer yüksek ve hızlı bir değişiklik yaşadıysanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna uğramalısınız. Özellikle yaşlılarda oluşan çatlaklar ilk röntgenlerde görülemeyebilir. On gün sonra çekilen röntgende kırık hattı netleşir. Bu durumda ancak tanı net olarak konulabilir. Temkinli olmakta fayda var.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.