Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Kıl Dönmesine Ameliyatsız Çözüm: Kristalize Fenol

Kıl dönmesinin küçük bir sorun gibi görünmesine rağmen, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olduğunu belirten Lokman Hekim Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Elif Nergiz Adıgüzel, her 100 hastadan 80-85’inin kıl dönmesi sorununu ortadan kaldıran “Kristalize Fenol” tedavi yöntemi ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
 
Kuyruk sokumu bölgesinde sık karşılaşılan ve genellikle 30’lu yaşlardaki erkeklerde görülen halk arasındaki ismiyle “Kıl Dönmesi” hastalığı, artık ameliyatsız da tedavi edilebiliyor. Kıl dönmesinin küçük bir sorun gibi görünmesine rağmen, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olduğunu belirten Uzmanı Dr. Adıgüzel, her 100 hastadan 80-85’inin kıl dönmesi sorununu ortadan kaldıran “Kristalize Fenol” tedavi yöntemi ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

“30’lu Yaşlarda Daha Sık Görülür”

Uzman Adıgüzel, kıl dönmesi genellikle 30’lu yaşlardaki genç erkeklerde ve kuyruk sokumunda görülen, küçük bir sorun gibi görünmesine rağmen, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın kuyruk sokumunda ağrılara, akıntı, şişlik, koku, kanama, iltihaplanma ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açtığını söyledi.

“Hijyen Önemli”

Kıl dönmesi aşırı terleme, kuyruk sokumu oluğunun dar ve derin olması, bölgede biriken tüylerin uzun süre kalması gibi nedenlerle ortaya çıktığını ifade eden Adıgüzel şu bilgileri paylaştı:  

“Ayrıca uzun süre oturarak çalışmak, şişmanlık ve bölge hijyeninin kötü olması da rahatsızlığa zemin hazırlar. Kıl dönmesinden korunmak için günlük duş alınması, kuyruk sokumu bölgesindeki kılların temizlenmesi ve gerekirse lazer epilasyon büyük önem taşıyor. Tedavide ise lokal bakım, banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi ameliyat dışı yöntemleri iyi bilmek ve uygulamak gerekiyor.  Vakaların bazıları ise, özellikle tekrarlamış vakalar ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilemeyecek kadar yaygın, geniş olabiliyor. Bu durumlarda hastalıklı dokunun çıkarılması; yani cerrahi müdahale zorunlu olabiliyor.

Kristalize Fenol İşlemi Nedir?

Kıl dönmesi hastalığın tedavi seçenekleri arasında cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler (Kristalize Fenol uygulaması) yer alır.  Ameliyat sonrası, uzun süreli pansuman gereksinimi, anestezi uygulanması, uzun süre iş gücü kaybı, ameliyata bağlı ağrı yaşanırken; kristalize fenol uygulanması sonrası bu dezavantajlardan hiçbiri yaşanmaz. Hastalığın tekrar etme oranı her ikisinde de benzerdir.
 
“En Sık Kullanılan Yöntem Oldu”

Fenol tedavisi, cerrahi dışı yöntemler içerisinde en sıklıkla kullanılandır. Bu yöntemde lokal anestezi altında ve steril koşullarda kıl dönmesinin bulunduğu sinüsler temizlenip, kıllardan arındırılıyor ve içleri iri naftalin kristallerine benzeyen kristalize fenolle dolduruluyor. Kristalize fenol, yarayı temizleme etkisi ile sinüslerin içlerini temizliyor ve bir iyileşme-kapanma sürecini başlatıyor.

"Günlük Aktivitelere Devam"

Ağrısız bir işlem olan bu uygulama ile hasta evine gönderiyor ve ertesi sabah banyo yapmasını öneriyoruz. Hastanın günlük aktivitelerine devam etmesinde, işe-okula gitmesinde bir sakınca bulunmuyor. Ameliyat sonrası oluşan ağrı bu tedavi yönteminde yaşanmıyor. Her 100 hastadan 80-85’i kristalize fenol uygulamasıyla kıl dönmesi sorunundan kurtuluyor.“
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.