Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan

Kireçlenme Kulakta Da Görülebiliyor
Kulakta çınlama ve işitme kayıplarına yol açabilen kulak kireçlenmeleri, hastaların hayatını durma noktasına getirebiliyor. Çoğunlukla 30’lu yaşlardan sonra görülen kulak kireçlenmeleri, erken dönemde ilaçla tedavi edilebiliyor. Memorial Alaşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Engin Acıoğlu, kulak kireçlenmeleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Daha çok 30-40’lı yaşlarda görülen kulak kireçlenmeleri, işitme kayıplarının en önemli nedenlerinden. Doç. Dr. Engin Acıoğlu, kulak kireçlenmesi türlerini şöyle sıraladı:
“ Kireçlenmenin, kulak zarındaki basit bir kireçlenme olan miringoskleroz, orta kulak kemikçiklerini tamamen hareketsiz hale getirebilen timpanoskleroz, iç kulaga dogru ilerleyen ya da direkt iç kulak komşuluğunda ortaya çıkan otoskleroz gibi türleri vardır. Kireçlenme, kulakta görüldüğü bölgeye göre isimlendirilse de en çok orta kulakta ortaya çıkmaktadır. Kulak kireçlenmelerinde çoğunlukla ortak belirti çınlama ve işitme kaybıdır.”

 Her 10 Kişiden Birinde Görülüyor
Kulak kireçlenmesinin en sık rastlanan türü olan “otoskleroz”. Kireçlenmenin 10 kişiden birinde görüldüğünü söyleyen Acıoğlu, “Kadınlarda ve genetik geçmişi olan kişilerde daha çok görülen ve hamileliklerle de ortaya çıkma olasılığı artan kulak kireçlenmesi, işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi belirtiler vermektedir. Hastalar bazen şiddetli çınlamanın yarattığı rahatsızlıktan, işitme kaybının farkında bile varamayabilir” diye konuştu.

 
Kulak Zarı Delik Kalabilir
Orta kulak kemikçilerini tamamen etkisiz hale getirebilen “timpanoskleroz” daha önce geçirilmiş orta kulak hastalıkları ve enfeksiyonlarından kaynaklanabiliyor. Kimi zaman kulak zarının delik kaldığı bu hastalık, çekiç, örs ve üzengi kemiklerinde kireçlenmeye yol açabiliyor. Kulak zarında delik olsa bile, genelde tekrarlayan kulak akıntıları olmadığı için hastaların kulak zarlarındaki delikten habersiz olabileceklerini söyleyen Acıoğlu, “ Klasik orta kulak iltihabında kulak akarken, timpanoskleroz hastalarında akıntı daha az olur ya da hiç olmayabilir. Basit bir kulak zarı deliğine oranla daha fazla işitme kaybı meydana gelir” dedi.

İç Kulak Protezi
Kulak kireçlenmelerinde öncelikle fiziksel muayene, işitme testi ve gerekirse radyolojik incelemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Acıoğlu, “Kulak zarında herhangi bir hasar yaratmayan basit kulak zarı kireçlenmelerinde cerrahi bir müdahale yapılmaz. Timpanoskleroz denen ve orta kulak kemikçiklerini tutan tipinde çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin kireçlenme durumuna göre cerrahi uygulanır. Etkilenen kemikçikler operasyon sırasında tespit edilip çıkarılır ve buna uygun orta kulak protezleri ile işitme tekrar normal seviyelere getirilir” açıklamalarında bulundu.

 Kireçlenme iç kulağa ilerlemeden müdahale edilmeli
Kulak kireçlenmesinin özel bir tipi olan “otoskleroz”un tedavisi erken ve geç evre olarak ikiye ayrılıyor. Kireçlenmenin ilerlediği geç evrede cerrahi müdahalenin yapılacağını bildiren Acıoğlu, “Ameliyatta kireçlenmiş kemikçik çıkarılarak yerine piston yerleştirilir. Bazen otoskleroz, iç kulak kireçlenmesine kadar gidebilir. Kireçlenmenin iç kulağa kadar gitmesi durumunda ameliyat yapılsa bile işitme kaybı düzeltilemez hale gelebilir. Çünkü kireçlenme iç kulağa ilerledikçe hastanın sinirsel işitme kaybı başlar. Bunun için erken tedavi önemli” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Engin Acıoğlu, operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken hususları anlattı:
“Operasyon sonrası hastaların iki gün dinlenmesi yeterli olur. Ancak ameliyatı takip eden ilk üç, hatta altı ay önem taşıyor. Hastanın bu sürede kulakta pozitif basınca yol açacak ağır kaldırma, ıkınma, dalış ya da uçak yolcuğu gibi durumlardan kaçınması gerekir. Cerrahi sonrası hastaların işitmeleri hemen düzelir ve buna paralel olarak da duydukları kulak çınlamaları azalır, hatta kaybolur. Hastalar daha önce kullanmak zorunda kaldıkları işitme cihazlarını bırakabilirler.”
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.