Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

Kış Ayları Depresyonu Tetikliyor Mu?

Kış mevsiminde depresyon yaşayan insan sayısının daha fazla olduğunu belirten uzmanlar kış mevsiminin ve soğuk havaların ruh sağlığını olumsuz etkilememesi için uyarılarda bulundu.

Moodist Psikiyatri & Nöroloji Hastanesinden Klinik Psikolog Betül Uzun, depresyon belirtileri ve alınacak önlemler hakkında ipuçları verdi.

Psikolog Uzun, öncelikle kişinin depresyonda olup olmadığının ruh sağlığı uzmanları tarafından klinik çalışmalarla tespit edilmesinin en sağlıklı yöntem olduğunun altını çizerek “Kişinin herhangi bir olay yaşamasından sonra yaşam kalitesinde bozulmaların olması, zamanla yıkıcılığın geçmemesi veya artması gibi sonuçlar depresyonun habercisi olabilir” dedi.


Depresyonda Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Kişinin depresyon tanısını karşılaması için bazı belirtilerin belli bir süre devam etmesi gerektiğini belirten Uzun, üzüntü, isteksizlik, durgunluk ve ümitsizlik hali, değersiz olduğuna inanma, uyku ve yemek düzeninde farklılıklar, aile ve sosyal ortamlardan kaçınma, dikkat problemleri ve hatta intihar düşüncesi gibi belirtilerin olduğu ve en az iki hafta sürdüğü tablonun depresyon olarak tanımlanacağını ifade ederek depresyonda olan her kişi için bu belirtilerin ve şiddetin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

“Soğuk Havalarda Size İyi Geleceklerin Listesini Yapın”

Uzun “Havaların soğumasıyla beraber, özellikle depresyonun sıkça kapımızı çaldığını biliyoruz. Hatta soğuk rüzgarların esmesi ile boy gösteren depresyon için ‘ruhun üşümesi’ tanımı yapılmaktadır” diyerek şu önerilerde bulundu:
“Öncelikle soğuk havalarda da size iyi geleceklerin listesini yapın ve olabildiğince hayata geçirin. Soğukların artmasıyla yataktan çıkmama yönündeki isteğinizi olabildiğince duymayın ve sabahları uyanmak için kendinize sebepler bulun. Enerjinizin düşmemesi için beslenmenize olabildiğince özen gösterin.

Kuaför ve Alışveriş Çözüm mü?

Depresyonda olduğuna inanan kişilerin profesyonel yardım yerine kuaföre giderek veya alışveriş yaparak durumun çözüleceğine inanabileceğine vurgu yapan Psikolog Uzun, "Belirti ve şiddetine göre hiçbir müdahale yapılmadan da kişiler bu durumdan bazen kurtulabilir ya da her insana iyi geldiği gibi alışveriş yapmak depresyondaki bir kişiye de pekala iyi gelebilir ancak kesin çözüm bir uzmandan destek almaktan geçer" dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.