Kış Aylarında Göz İltihabına Dikkat

Kış aylarında sıklıkla rastlanan  soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi hastalıklarda solunum yollarını etkileyen zararlı mikropların gözlere kolaylıkla bulaşarak konjonktivite neden olabiliyor.

Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez, göz iltihaplarına virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle kış aylarında sıklıkla rastlandığını söyledi. Sönmez, “Kış aylarında dönem dönem herkesin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ettiğini, ateş, yutkunma zorluğu, öksürük, hapşırık, boğaz ve kulak ağrısı gibi şikâyetlerin temelinde virüs ve zararlı bakterilerin bulunuyor” açıklamasında bulundu.

“Göz İltihabının Oluşmasının Nedenlerinden Biri Göz Kuruluğudur”

Bulunan virüs ve bakterilerin, solunum yollarını tehdit ettiği gibi göz sağlığı için de risk oluşturduğunu kaydeden Sönmez, şunları şöyledi:

“Kış aylarında artan hava kirliliği, ev tozu akarları, küf mantarlarına karşı alerjisi olanların soğuk nedeniyle kapalı ortamlarda daha sık vakit geçirmesi alerjik konjonktiviti tetikleyebilir. Göz iltihaplarının oluşmasının bir diğer nedeni de göz kuruluğudur. Rüzgâra yoğun bir şekilde maruz kalmak, kapalı ortamlardaki ısıtma sistemlerinden kaynaklı nem kaybı ve kuru hava gözlere zarar verir. Halk arasında göz nezlesi olarak da bilinen konjonktivit gözlerde sulanma, akıntı, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma, şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir."

“Kışın Güneş Gözlüğü Kullanın

Kışın, yaz aylarındaki gibi güneş gözlüğü kullanmak gerektiğini vurgulayan Dr. Sönmez, hava sıcaklığının azalmasıyla güneşin zararlı ışınlarının etkisini yitirdiği anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Özellikle karlı havaların gözler için risk oluşturduğu uyarısında bulunan Sönmez, “Kar, güneşten kaynaklı zararlı ultraviyole ışınlarının yansımasına neden olur" dedi. Kar sporlarıyla uğraşanların dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Dr. Sönmez, hastalıkta risk olşturabilecek durumları şöyle dile getirdi:

 “Kayak yapanlar mutlaka koruyucu gözlükler kullanmalıdır. Kardan göze yansıyan ışınlar kornea yanığı dediğimiz, bu tabakada ağır hasarlara sebep olabilir. Kış aylarında vücut direncinin düşük olması, kapalı, karanlık havalarda serotonin yani mutluluk hormonunun azalması ve stresin artması da gözlerimiz için hastalık risklerini arttırıyor."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.