Öne Çıkanlar azerbaycan diyarbakır Ayyuka Kent eNBE akbank türkiye istanbul çin 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti

Kişisel Gelişim Furyası Bitiyor Mu?

30 yılı aşkın bir süredir dünyada egemen olan kişisel gelişim sektörünün popülaritesini kaybetmeye başladığı iddiası gündemde. Birkaç yıl öncesine kadar çok satanlar listesinde yer alan kişisel gelişim kitapları ve herhangi bir uzmanlığı olmayan kişilerin stand up havasında verdikleri kişisel gelişim seminerleri artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Bunların yerine psikolog ve psikiyatristlerin yazdıkları kitaplar ve verdikleri konferanslar ön plana çıkmaya başladı. 


Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve bir haftada ilk baskısı tükenen “Ruhun İnşası” adlı kitabın yazarı Klinik Psikolog Mustafa Gödeş, bu konuda şunları söyledi: Biz ruh sağlığı çalışanları eskiden bir kitap yayınladığımızda tek baskı yapar ve o baskının satılması yıllar sürerdi. Buna karşın kerameti kendinden menkul kişilerce yazılmış içeriği boş kişisel gelişim kitapları çok satanlar raflarını süslerdi. Bunun nedenlerini irdelediğimizde kitaplarda kullandığımız akademik dilin insanların ilgisini çekmediği soncuna vardık. Bu sonuçtan hareketle günlük hayatın ve insan ilişkilerinin psikolojisini anlatan basit dilde yazılmış kitaplar yayınlamaya başladık. Kısa süre içerisinde bu kitaplarımızın yoğun ilgi görmeye başladığını fark ettik. 

"Dolayısıyla “çaresiz seniz, çare sizsiniz” gibi ucuz sloganvari laflar artık insanları tatmin etmiyor"
Kişisel gelişim furyasının artık modasının geçmesinin bir sebebi de internet ve sosyal medyadaki gelişmeler oldu. Bundan 20 yıl kadar önce insanların bilgiye ulaşması bu kadar kolay değildi. Günümüzde artık insanlar birçok bilgiye kısa sürede cep telefonlarından ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla “çaresiz seniz, çare sizsiniz” gibi ucuz sloganvari laflar artık insanları tatmin etmiyor. İnsanlar bunun yerine alanında uzman kişilerin bilgi ve deneyimlerini merak ediyorlar. Bu merak da doğal olarak kişisel gelişime olan talebi azaltmaya başladı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.