Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis demet akalın zorlu psm Sertab Erener Aleyna Tilki gülben ergen cem yılmaz Ebru Gündeş tarkan

Kıyafetinizden Kopan İplikler Kıl Dönmesi Yapabilir Mi?

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, özellikle erkeklerde görülen kıl dönmesine, yüzde 95 oranında 15- 35 yaş arasında rastlandığını söyleyerek, “Hastalar çoğu zaman utanıp çekinerek doktora başvurmadığı için şikayetler artıyor ve bu durum yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor” dedi.
 


Kıl dönmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında bilgi veren Akın, vücuttan kopan kılların, tekrar deri altına girerek burada kist oluşturması ve bazı durumlarda bu kistin iltihaplanması kıl dönmesinin nedeni olarak gösterildiğini belirtti.
 
Saç Telleri de Vücutta Kıl Dönmesine Neden Olabilir
 
Akın, kopan veya o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabildiğini ifade etti. Akın, “Kopan veya o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir. Erkeklerin vücutları kadınlara göre daha kıllı olduğundan, erkek hastaların sayısı daha fazla ve vücut ne kadar kıllıysa kıl dönmesi riski o kadar yüksek olmaktadır” dedi.
 
Ağrı ve Ateş Yapabilir
 
Kuyruk sokumu kıl dönmesi hastalığının, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıktığına işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Akın, “Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Ayrıca; obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyiciler arasındadır. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse veya akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Genellikle herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır” açıklamasında bulundu.
 
Bu Belirtilere Dikkat

Akın bu rahatsızlığa ilişkin belirtileri şöyle sıraladı:

  • “Akıntı
  • İç çamaşırda ıslaklık
  • Hoş olmayan bir koku
  • Kuyruk sokumunda ağrı
  • Kaşıntı.”
 
“Hastalık Kronikleşmeden Tedavi Olmak Önemli”
 
Kıl dönmesi tedavisi planlanırken uygulanacak yöntem, hastanın durumuna göre değiştiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Akın, şunları söyledi:
“Akut kıl dönmesinin tedavisinde apse boşaltılır. Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemde, vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu, nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.”
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.