Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Kolorektal Kanserde Yeni Tedavi Seçenekleri

Geçtiğimiz günlerde İspanya’da yapılan ESMO 20. Dünya Gastrointestinal Kanser Kongresi’nde , Pierre Fabre İlaç ve Array BioPharma’nın kolorektal kanser hakkında  ortaklaşa gerçekleştirdikleri araştırma sonuçlarını açıkladı.

Kolorektal kanser adı verilen, kolon ya da rektumdan köken alan kanserler,  köken aldıkları bölgeye göre doğrudan kolon kanseri ya da rektum kanseri olarak da isimlendirilebiliyorlar. Birçok ortak özelliğe sahip olmaları nedeniyle genel olarak ortak bir grup içinde kabul edilen bu kanserler hakkında,  Pierre Fabre İlaç ve Array BioPharma’nın kolorektal kanserde ortaklaşa bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları,  geçtiğimiz günlerde İspanya’da yapılan ESMO 20. Dünya Gastrointestinal Kanser Kongresi’nde açıklandı.

 Pierre Fabre İlaç ve Array BioPharma, kongrede yaptıkları sunumda BRAF-mutant kolorektal kanserde encorafenib, binimetinib ve cetuximab birleşiminin Faz III BEACON Çalışması’nda bir yıllık toplam genel sağkalım oranının yüzde 62 olarak gözlendiğini açıkladılar.

Kolorektal Kanser Sebebiyle Dünya Çapında Yaklaşık 694.000 ölüm

Kolorektal kanser, dünyada erkeklerde en sık görülen üçüncü, kadınlarda en sık görülen ikinci tip kanserdir ve 2012’de yaklaşık 1,4 milyon yeni teşhis konmuştur. 2012’de global olarak yaklaşık 694.000 ölüm kolorektal kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Hastalıkları birinci veya ikinci basamak tedaviden sonra ilerleyen BRAF-mutant kolorektal kanser hastaları için birçok onaylanmış tedavi standardı kıstasları, % 4 ilâ % 8 ORR, 1.8 ilâ 2.5 ay mPFS ve 4 ilâ 6 ay mOS aralığında yer almaktadır.

Ortalama Sağkalım Değerine Henüz Ulaşılamadı

Pierre Fabre İlaç ve Array BioPharma, mutant metastatik kolorektal kanser hastalarında bir BRAF inhibitörü olan encorafenib, MEK inhibitörü binimetinib ile anti-EGFR antikoru cetuximab üçlü kombinasyonunu değerlendiren Faz 3 BEACON çalışmasının, sağkalımı da içeren, güncellenmiş güvenlilik ve etkinlik sonuçlarını incelendi. Sonuçlar, analiz çalışmalarında sağkalım verilerinin 12,6 ayda tam olgunlaştığını ve ortalama sağkalım değerine henüz ulaşılamadığını gösterdi.

Mayo Klinik Hematoloji / Onkoloji bölümünden Dr. Axel Grothey, BEACON Çalışması sonuçlarının, BRAF -mutant metastatik kolorektal kanser hastalarında onaylanmış mevcut tedavi standartlarına kıyasla önemli gelişmeler gösterdiğini belirtirken, 8 aylık ortalama progresyonsuz sağkalımın, 2 aylık standarda göre anlamlı bir gelişme olduğunu ifade etmektedir. Dr. Groethey, "Mevcut onaylanmış tedavi standartları ile hastaların yarısının 4 ila 6 ay içinde hastalıklarına yenik düştükleri dikkate alındığında, 12 ayda yüzde 62'lik ortalama sağkalım ümit vericidir" dedi.

Pierre Fabre İlaç ve Array BioPharma’nin izlenimlerine göre üçlü kombinasyon, beklenmeyen toksisite görülmeyerek genel olarak iyi tolere edilmiştir. Hastaların en düşük yüzde 10’unda görülen en yaygın 3. veya 4. derece advers olaylar; bitkinlik (yüzde 13), anemi (yüzde 10), kreatin fosfokinaz artışı (yüzde 10) ve aspartat aminotransferaz artışının (yüzde 10) olduğu vurgulandı. Kongrede, encorafenib ve cetuximab ikili kombinasyonunun, 9.3 ay mOS, 4.2 ay mPFS ve yüzde 24 ORR gösteren güncellenmiş, olgunlaşmış Faz 2 sonuçlarına da değinildi.

BEACON Çalışması

BEACON Çalışması, birinci veya ikinci basamak tedaviden sonra hastalıkları ilerleyen BRAF-mutant metastatik kolorektal kanser hastalarında, encorafenib, binimetinib ve cetuximab etkinlik ve güvenliliğini değerlendiren randomize, açık etiketli uluslararası bir çalışmadır. BEACON Çalışması, BRAF-mutant ileri evre kolorektal kanser için BRAF/MEK kombinasyonu hedef odaklı tedaviyi test etmek üzere tasarlanmış ilk ve tek Faz 3 çalışmadır.

Encorafenib ve Binimetinib Hakkında

BRAF ve MEK, MAPK sinyal yolağındaki temel protein kinazlarıdır (RAS-RAF-MEK-ERK). Araştırmalar bu yolağın, aralarında çoğalma, farklılaşma, sağkalım ve anjiyogenezi de kapsayan birçok temel hücresel aktiviteyi düzenlediğini göstermiştir. Bu yolaktaki proteinlerin yanlış aktivasyonunun, melanom ve kolorektal kanserleri de içeren birçok kanserde meydana geldiği gösterilmiştir. Encorafenib, bir ileri evre küçük moleküllü BRAF inhibitörü, binimetinib ise ileri evre küçük moleküllü MEK inhibitörüdür ve her ikisi de bu yolaktaki temel enzimleri hedefler. Encorafenib ve binimetinib ileri evre kanser hastalarının, Faz 3 BEACON ve Faz 3 COLUMBUS çalışmalarını da içeren klinik araştırmalarda araştırılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.