Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Kurban Bayramı’nız Hastanede Bitmesin

Et ve unlu gıda tüketiminin zirve yaptığı Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan “beslenme” uyarısı geldi. Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu,  “Ölüm katılığı nedeniyle sertleşen eti 24 saat dinlendirip öyle pişirin” dedi.

Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu bayramı sağlıklı geçirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

“Yediklerinize, hatta içtiklerinize çok dikkat edin”

Kurban Bayramı’nda tüketilen kırmızı etin miktarı ve sıklığı özellikle de yazın bu en sıcak günlerinde sağlığımızı daha fazla tehdit edebilir. Kurban Bayramı’nın, sağlık sorunlarının gölgesinde kalmaması için beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, “İyi kalite hayvansal protein içeren kırmızı et; demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerin ve B1,B6,B12 ve A vitaminlerinin en iyi kaynaklarından biridir. Günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bayram günü kesilen hayvan eti, rigor mortis (ölüm katılığı) sebebiyle serttir. Bu durum hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik ve hazımsızlık meydana gelir. Dolayısıyla et 24 saat dinlendirilerek pişirilmelidir” dedi.

Haşlama Veya Izgara, Bol Salata

Kurban etini pişirme yöntemlerine ilişkin de uyarılarda bulunan Dr. Buyrukçu, “Mutlaka haşlama, fırın ve ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Eğer mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Bu durum vitamin kaybına neden olacağı gibi kanser riski de taşır. Kırmızı et C ve E vitamini içermediği için mutlaka çiğ/pişmiş sebzelerle birlikte tüketilmelidir. Böylece hem vücudumuz için gerekli olan asit-alkali dengesi sağlanmış, hem de limonlu bir yeşil salata eşlik ettiğinde yeterince demir emilimi gerçekleşmiş olur” diye konuştu.


Tatlı Tercihi Şerbetliden Yana Olmasın


Bayramda sadece et tüketimi değil, gidilen bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar da risk taşıyor. Her ne kadar bayram sohbetlerine büyük keyif verse de tüketilen hamur tatlıları ve çikolatalar kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak ciddi sorunlar yaratabilir. Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu bu nedenle tatlı tercihinin sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanılmasının doğru olacağını ifade etti. Bayram ziyaretlerinde çay-kahve tüketimine de dikkat edilmesinin faydalı olacağını bildiren Dr. Buyrukçu, “Zira masum gibi görünen bu içeceklerdeki kafein miktarı uykusuzluktan çarpıntıya birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yemeğin hemen ardından tüketilmesi ise demir eksikliğine neden olur. Ayrıca bu içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığı unutulmamalı ve günde en az 2.5-3 litre su tüketilmelidir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Dr. Buğra Buyrukçu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.